2114
Pasquale Sansone a Ciro Falanga

Pasquale Sansone bol odsúdený na 15 rokov väzenia a bol zabitý 15 guľkami. Ciro Falanga dostal 13 rokov a 13 guliek.

Napriek neskorej hodine bolo v Torre Annunziata úmorné teplo. Do trafiky, ktorú vlastnil Ciro Falanga, neprenikol ani záchvev vzduchu. Ciro sedel na stoličke a čítal noviny. Práve zdvihol oči, keď pred domom zastavila silná motorka. Keď Ciro zareagoval, bolo už neskoro. Muž v prilbe, ktorý vošiel do trafiky, vytiahol pištoľ. Trafikant si reflexívne zakryl rukami tvár. Prvá guľka ho zasiahla do hlavy. Druhú dostal rovno do srdca. Ciro padol mŕtvy na zem a okolo neho sa začala šíriť kaluž krvi.

 Hrozné priznanie  malého chlapca 

Muž pokračoval v streľbe, kým sa mu nevyprázdnil zásobník. Potom nasadil nový a začal páliť do bezduchého tela. Po trinástom výstrele nasadol na motorku a stratil sa v nočných uličkách.

Brutálna vražda trvala necelú minútu. Keď karabinieri prišli na miesto činu, všetci svedkovia sa vyparili, pretože v tej oblasti Talianska sa ľudia s políciou nerozprávajú. Taký je nepísaný zákon omerty.

Správa o Cirovej smrti sa rýchlo rozletela po štvrti a nikto nepochyboval o tom, aký bol skutočný motív tejto popravy. Išlo o pomstu a počet guliek – 13, bol veľavravný.
Všetko sa začalo na jar 1996. Jedného dňa sa istý 11-ročný chlapec prechádzal s matkou po uliciach, keď sa odrazu zastavil pred garážou. V očiach sa mu zračila hrôza pri pohľade na asi 60-ročného muža, ktorý opravoval motorku. Chlapec nedokázal vydať zo seba hláska, až neskôr večer sa so slzami v očiach priznal, že ten človek ho pravidelne v škole zneužíval. Povedal aj mená dvoch spolužiakov, ktorých postihol rovnaký osud. Jeho matka utekala na políciu a rozbehlo sa vyšetrovanie. Chlapci navštívili psychiatra a vtedy vysvitlo, že Pasquale Sansone, majiteľ garáže, ich niekoľko mesiacov zneužíval spolu so školníkom a jednou učiteľkou.

Školník si drobnosťami získaval chlapcov z chudobných rodín a potom ich vydával do rúk zvrhlíkom. Tí ich potom zneužívali na uzatvorených miestach v škole alebo v učiteľkinom byte.

Mladá žena bez škrupulí organizovala doma „seansy“, na ktorých sa filmovalo vystrájanie dospelých s deťmi. Chlapci sa neodvažovali namietať, pretože, ako vypovedal jeden z nich, istý muž sa im vyhrážal, že im dá injekciu.

 Vyšetrovatelia sledujú  podozrivých 

Problém spočíval v tom, že chlapci nepoznali ani mená, ani adresy pedofilov. Vyšetrovatelia teda museli sledovať majiteľa garáže a učiteľku, aby sa im podarilo identifikovať všetkých členov siete. Napokon bolo zatknutých 17 ľudí.

Nie je ťažké predstaviť si pocity, aké vyvolalo zatýkanie v mestečku. Rodičia, ktorých deti chodili do „školy hrôzy“, žiadali exemplárne potrestanie. Vyšetrovanie aféry však bolo nekonečné a k procesu došlo až začiatkom júna 1999, čiže po dvoch rokoch. Ukázalo sa, že chlapci sú ešte vždy pod vplyvom prežitých hrôz. Jeden sa dal na alkohol, druhý sa pomočoval v posteli a tretí nedospieval, ako keby bol preňho svet dospelých neznesiteľný.

 Obžalovaní sú  na slobode! 

Obžalovaní dostali najvyššie možné tresty: majiteľ garáže Pasquale Sansone, považovaný za vodcu bandy, dostal 15 rokov, Ciro Falanga, ktorý chlapcov mučil, dostal 13 rokov, a ostatní 4-12 rokov väzenia. O niekoľko dní však prišla studená sprcha! Obžalovaní sa odvolali a podľa talianskych zákonov keďže už boli dva roky vo vyšetrovacej väzbe, automaticky ich prepustili na slobodu, kde budú čakať na ďalší súd!
Niektorí obžalovaní sa odsťahovali, ale Sansone a Falanga sa pokojne vrátili do svojich domovov.

Keď 2. augusta 1999 bol Ciro Falanga popravený 13 strelami – pretože dostal 13 rokov väzenia -, nik vo štvrti nepochyboval, že išlo o pomstu. Napriek krutému zločinu mnohí neskrývali svoju spokojnosť.

Otázne bolo, kto strieľal. Išlo o najatého vraha, ktorého si zaplatili rodičia zneužívaných detí? Alebo išlo o čin sklamaného vykonávateľa spravodlivosti?

 Druhá  poprava 

Bol utorok 3. augusta. Pasquale Sansone pracoval ako vždy v garáži. Cítil sa ohrozený? To nikto nevie. Nepokúsil sa však o útek. Odrazu pred garážou zastavila motorka a dnu vbehol muž s prilbou na hlave a s pištoľou v ruke. Bez slova začal strieľať a vypálil do Sansoneho 15 rán. Potom nasadol na motorku a zmizol v premávke.

Odborníci dokázali, že Falanga a Sansone boli popravení tou istou zbraňou. V štvrti opäť zavládla spokojnosť.

Dnes už ostatní pätnásti pedofili odišli z Torre Annunziata. Niektorí utiekli na sever Talianska, niektorí sa skrývajú na vidieku. Všetci však vedia, že ak za popravami stojí mafia, jedného dňa si ich určite nájde. Je to len otázka času.

Pch

Don Franco Gallo, farár zo „štvrte chudobných“, spochybnil spravodlivosť a stíhajú ho za ohováranie!