Peking loví mimozemšťanov, obrí teleskop pripraví o domov tisícky ľudí

717

   Ambiciózny projekt FAST má už tento rok začať pátrať po signáloch, ktoré by na Zemi mohli posielať mimozemšťania. Obyvatelia z okolia by však mohli ich vlny rušiť.

    Čínski vedci sa v oblasti vesmírneho výskumu netaja vysokými ambíciami. V nasledujúcich rokoch by rada vyslala tchajkonauta na Mesiac a sprevádzkovala na obežnej dráhe vlastnú vesmírnu stanicu. Už tento rok v septembri chce v horskej kotline neďaleko mesta Pching-tchang spustiť najväčší rádioteleskop na svete. Pomenovali ho FAST (Five hundred meter Aperture Spherical Telescope).

    Robotníci už niekoľko mesiacov skladajú viac ako 4 500 trojuholníkových panelov, z nich vznikne parabolická anténa s priemerom 500 metrov, píše americký denník The New York Times.

    Pre porovnanie, momentálne najväčší fungujúci teleskop v portorickom observatóriu Arecibo má priemer o 200 metrov menší.

    „FAST dokáže preskúmať dvakrát väčší úsek oblohy ako Arecibo, navyše s trojnásobnou až päťnásobnou citlivosťou,“ opísal denníku China Daily astronóm Li Di, ktorý riadi výskum v observatóriách čínskej akadémie vied.

Odísť musí deväť tisíc ľudí, rušili by signál mimozemšťanov

     Číňania sú presvedčení, že ak z vesmíru prichádzajú akékoľvek signály, práve ich nová anténa ich odhalí. Od stavby rádioteleskopu Peking neodradila ani astronomická cena. Rozpočet projektu počíta s 1,2 miliardami jüanov, v prepočte takmer 180 miliónov eur.

     Okrem finančných nákladov má však stavba obrieho rádioteleskopu aj ďalšie tienisté stránky. Štátna spravodajská agentúra Nová Čína v utorok oznámila, že sa z okruhu piatich kilometrov od novej observatória musí vysťahovať 2 029 rodín miestnych dedinčanov.

     Dôvodom je možné rušenie rádiových vĺn. Čínski astronómovia by nechceli zažiť podobný trapas ako trebárs ich kolegovia z Austrálie, ktorí niekoľko rokov nemohli rozlúštiť záhadné signály, ktoré ich teleskop zaznamenával. Vysielala ich mikrovlnná rúra, v ktorej si vedci ohrievali jedlo.