TOP: Mekkou chovu Achaltekinského koňa v Európe je Slovensko

2310

Vladislav Khabliev, podnikajúci v Novom Meste nad Váhom v elektrotechnickom priemysle a zamestnávajúci okolo 1000 ľudí, je vlastníkom najväčšieho chovu unikátnych Achaltekinských koní v Európskej únii.

Na nedávnych majstrovstvách Európy v Mníchove priviezli jeho kone dve zlaté, dve strieborné a dve bronzové umiestnenia. Ich majiteľ však hovorí o skrivodlivosti – mal vyhrať so všetkými koňmi.

„Naše kone boli najkrajšie, mali vyhrať všetko. Zhodli sa na tom aj ostatní účastníci majstrovstiev. Hodnotili ich však Nemci, a tak dali prednosť nemeckým koňom. Bol som taký rozčúlený, že som pôvodne odmietol prevziať ocenenia,“ vyjadril spravodlivý hnev nad zaujatosťou poroty Khabliev.

Dodal, že vzápätí sa konalo vyhlasovanie súťaže najlepších z najlepších, kde sa zúčastnili iba víťazné kone v jednotlivých kategóriách. „Organizátori vyhlásili, že najlepšou z najlepších a európskou šampiónkou sa stala na Slovensku v Starej Lehote narodená ročná kobyla Dengry,“ ozrejmil Khabliev s tým, že po skončení šampionátu sa mu usporiadatelia ospravedlnili s tým, že nemohli dať všetky ceny na Slovensko. Uznali však, že Dengry krásou a eleganciou o hlavu prevyšovala ostatné kone na výstave. Dengry získala aj špeciálnu cenu – Hviezda Turkménska od prezidenta Turkménska, ktorý je zároveň aj prezidentom Medzinárodnej asociácie Achaltekinských koní.

Nevšednému koníčku – plemenu koní, ktoré má už viac ako 3000-ročnú tradíciu, sa Khabliev venuje v dedinke Stará Lehota v Novomestskom okrese. Vo svojom stáde má celkovom 95 koní, z nich 75 je práve Achaltekinských koní. Okrem čerstvých európskych šampiónov a ďalších majstrov Európy z predchádzajúcich dvoch rokov sú medzi nimi i svetoví šampióni.

„Achaltekinské kone sú kone aristokratov. Sú to najkrajšie kone na svete. Sú to veľmi pokojné, rozumné kone, zvyknuté na ľudí, mimoriadne prispôsobivé, nenáročné na chov a vytrvalé. Navyše ich stavba tela s dlhým krkom, štíhlymi a silnými nohami z nich robí najelegantnejšie kone na svete,“ doplnil Khabliev s tým, že na Slovensku našli výborné podmienky a v porovnaní s pôvodnými turkménskymi koňmi dorastajú na Slovensku do väčšej výšky. Ich pôvodným domovom je Turkménsko, vo väčšom sa chovajú v Rusku a v niektorých štátoch bývalého Sovietskeho zväzu.

Trochu si posťažoval na nezáujem slovenského ministerstva pôdohospodárstva o podporu chovu tohto unikátneho plemena, ktoré bolo na vyhynutie, no vďaka nadšencom jeho stavy v posledných rokoch stúpajú. Na svete je len asi 2500 Achaltekinských koní, len v žrebčíne v Starej Lehote sa na Khablievovej farme narodí ročne asi desať koní. „Napríklad v Nemecku chov týchto koní podporuje vláda, finančne ich chovateľov dotuje a dokonca aj majstrovstvá Európy sa konali pod záštitou nemeckej vlády a ministerstva poľnohospodárstva,“ vyzdvihol podmienky v Nemecku Khabliev.

Ako dodal, pred dokončením je nová farma aj s príslušenstvom v Malých Ripňanoch, ktorá by mala byť špičkovým zariadením na odchov Achaltekinských koní. Do jej výstavby investoval asi dva milióny eur, celkovo za tri roky do chovu viac ako tri milióny eur bez toho, aby dostal čo i cent od štátu. Neuspel ani v prvom kole rozdeľovania prostriedkov z eurofondov, verí, že pri ďalšej výzve bude úspešnejší.