USA: Obama odložil kvôli ropnej škvrne cestu do Indonézie a Austrálie

1119

Hovorca Bieleho domu Robert Gibbs informoval, že prezident sa rozhodol ostať v Spojených štátoch, aby mohol riešiť dôležité otázky a „jednou z nich je ropná škvrna“.
      Obama cestu do Indonézie a Austrálie plánoval už v marci, zvažoval jej skrátenie, ale nakoniec neodcestoval kvôli schvaľovaniu zdravotníckej reformy.
      Inžinieri energetického koncernu British Petroleum (BP) v noci nadnes odrezali poškodené potrubie obrovskými nožnicami a v hĺbke 1500 metrov naň umiestnili uzáver. Či však operácia „topcap“ bude úspešná, zatiaľ nie je jasné.
      Dnes by mal Obama znovu navštíviť ropou postihnutú oblasť Mexického zálivu, aby ho informovali o situácii. Šesť týždňov po potopení ropnej plošiny sa znečistená oblasť stále rozširuje. Ropná škvrna je už šesť kilometrov od pláží Floridy.
      Doteraz stroskotali rôzne pokusy na zamedzeniu úniku ropy v Mexickom zálive, vrátane operácie „top kill“, pripomína v tejto súvislosti DPA.
      Umiestnenie uzáveru bolo pozitívnym krokom na zamedzenie úniku, ale nie je to riešenie, povedal admirál americkej pobrežnej stráže Thad Allen, ktorý má na starosti krízové situácie.
      Šéf BP Tony Hayward prejavil „opatrný optimizmus“, že operácia „top cap“ bude aspoň čiastočne úspešná. Dá sa to však posúdiť o dva až tri dni. Podľa expertov bude časť ropy vytekať, aj ak uzáver dobre dosadol, uviedla AP.
      Americká vláda dala spoločnosti BP uhradiť účet vo výške 69 miliónov dolárov (zhruba 56,6 milióna eur) na pokrytie počiatočných nákladov, súvisiacich s ropnou škvrnou. 
      Samotný prezident vyjadril hnev nad pomalou reakciou BP na ropnú katastrofu. V programe televízie CNN Larry King Live povedal šéf Bieleho domu, že BP pocítila jeho hnev, hoci „jačanie na ľudí“ podľa neho problém nevyrieši.
      Vrtná súprava Deepwater Horizon vybuchla 20. apríla, o dva dni sa potopila. Odvtedy znečistí Mexický záliv denne zhruba 5000 barelov ropy, pričom odhady sa rôznia. Posledné čísla hovorili o 12.000 až 25.000 bareloch za deň. Pri nešťastí zahynulo 11 ľudí.