Kto je najväčšia pijavica na slovenskom športe?

2048
Majiteľ  futbalového klubu DAC Dunajská Streda Oszkar Világi to povedal bez servítky na svojom blogu . Zistil na vlastnej koži, ako je to skutočne s peniazmi v našom športe.

„Kto v športe dáva a kto berie?“

 „Ak by som mal vyzerať makroekonomicky zodpovedne, tak musím začať s HDP. V roku 2011 sa spotreba súvisiaca so športom podieľala na tvorbe HDP 2,1 percentami, teda sumou 1,7 miliardy eur. Z toho sa na samotnú športovú činnosť, profesionálnu alebo rekreačnú, vynaložilo 1,2 miliardy eur, na podujatia 355 miliónov, na infraštruktúru 112 miliónov a na športovú administratívu 25 miliónov,“ vyratúval Világi, ktorý sa nadtýmito číslami zamyslel a prišiel na jednu vec.
 „Hysterickú otázku, kto to všetko financoval, musím upokojiť tým, že zo 75 percent sme to boli my, domácnosti bežných ľudí. Z rodinných rozpočtov sme na šport minuli 1,25 miliardy eur. Chodili sme na športové podujatia, kupovali lístky, športové oblečenie, platili za hotely, za členské v kluboch, konzumovali sme. Ďalším prispievateľom boli športové kluby a súkromné spoločnosti so sumou 300 miliónov a na konci štát so 133 miliónmi. Takže my sme minuli 1,55 miliardy eur a štát 133 miliónov,“ komentuje úspešný podnikateľ Világi.
A kto teda podľa neho v športe zarába a kto prerába? „Zarobil ten, kto najmenej investoval – štát. A zarobil 809 miliónov eur. Z toho napríklad na výbere DPH 350 miliónov, na sociálnom a zdravotnom poistení zhruba 300 miliónov, na dani z príjmov 80 miliónov, na pobytových poplatkoch skoro 50 miliónov a na dani z alkoholu a palív viac ako 20 miliónov,“ doplnil, ďálej si posvietil aj na najnovší rozpočet Slovenska.
Ten sa samozrejme týka aj financií, ktoré poputujú do športu. „V čase prijatia štátneho rozpočtu, v čase, keď zákon o športe síce sľúbil malé zvýšenie príspevku štátu na šport, čo, samozrejme, nedodržal, ale súčasne stihol zvýšiť odvodové povinnosti klubov. Chcem iba pripomenúť, že štátny rozpočet zarobí na športe za dva mesiace roka toľko, koľko naň vynaloží. A potom na ňom desať mesiacov iba zarába,“ myslí si Világi.
Podľa neho by sa mali kompetentní konečne zobudiť a začať míňať peniaze, tam kde ich nielen treba, ale sa aj daňovníkom naozaj vrátia. „Keby štát podporoval šport viac, generoval by aj väčšie príjmy a zarobil by viac. Maličkosti ako zdravie ľudí, morálne hodnoty pre mládež, výkony športovcov a radosť národa z víťazstiev nespomínam iba preto, lebo som hanblivý. Ale liečim sa,“ dodal Világi.