Indické bezpečnostné zložky boli uvedené do stavu pohotovosti v súvislosti s oznámením výšky trestu pre kontroverzného duchovného učiteľa Gurmeeta Ráma Rahima Sinha. Ten bol už v piatok uznaný vinným zo znásilnenia dvoch svojich stúpenkýň, čo vyvolalo rozsiahle protesty jeho prívržencov, ktoré si vyžiadali 38 mŕtvych a stovky zranených. Sinha bol odsúdený na desať rokov väzenia.

V severoindickom štáte Harijána, kde je Sinha súdený, bol vyhlásený zákaz vychádzania, rovnako ako v susednom štáte Pandžáb.
Päťdesiatročný guru si neprišiel výške trestu vypočuť do súdnej siene. Namiesto toho sudca, ktorý ho uznal vinným, bol letecky dopravený do väznice v meste Rohtak, kde je Sinha zadržiavaný. Ako súdna sieň poslúžila väzenská knižnica.
Do Rohtak v štáte Harijána v pondelok nejazdili autobusy a každé auto smerujúce do mesta bolo podrobené kontrole. Miestna väznica bola premenená na pevnosť. Prísne bezpečnostné opatrenia panujú aj okolo mesta Sirsa v štáte Harijána, kde sa nachádza sídlo Sinhaovej sekty. Komplex v Sirse po výzve polície opustilo počas víkendu na 20 tisíc Sinhaových priaznivcov, tisíce ďalších tam ale zrejme zostávajú.

38 mŕtvych a stovky zranených

V oblasti v pondelok zostali uzavreté školy a v štáte Harijána boli prerušené služby mobilných operátorov, aby sa demonštrantom skomplikovala možnosť koordinovať akcie. Policajti podľa agentúry Reuters dostali povolenie strieľať, ak by niekto začal protesty.
Piatkové demonštrácie okrem severoindických štátov Harijána a Pandžáb zasiahli aj hlavné mesto Dillí a štát Rádžasthán. Horeli autá aj vládne budovy. Polícia zatkla asi 2 500 výtržníkov.
Guru Gurmeet Rám Rahim Sinha stojí na čele duchovnej skupiny, ktorá má podľa neho asi 50 miliónov prívržencov. Hnutie sa okrem duchovnej činnosti údajne venuje tiež sociálnej pomoci a vedie niekoľko škôl a nemocníc. Fúzatý Sinha vystupuje na rockových koncertoch a píše scenáre k filmom, v ktorých sám hrá.
Sinha bol v piatok usvedčený, že v roku 2002 znásilnil dve svoje stúpenkyne v sídle hnutia v meste Sirsa a v pondelok bol odsúdený na desať rokov väzenia. On popiera vinu.