Jesene Liečivé plody

2970

I v jeseni nás príroda obdarúva množstvom plodov. Slúžia nám ako potrava, ale mnohokrát aj ako liečivo potrebné pre naše zdravie.

Len málokto vie o význame dvoch plodov jesene, ktoré si na prvý pohľad akoby protirečili, ale v skutočnosti navzájom úzko súvisia. Sú to jablká a pagaštan konský – ľudovo nazývaný gaštan. A práve spojenie týchto dvoch plodov je veľmi významné pre naše zdravie a chráni nás pred ochorením, na ktoré dnes zomiera viac ako 60 percent ľudí. Ide o srdcovo-cievne ochorenia.

Pagaštan konský

Pagaštan konský obsahuje saponiny, a to až 28 percent, s účinnou látkou zvanou beta aescin. Ďalej obsahuje flavonidy, aesculin, ktorý má podobné účinky ako vitamín P – pohlcuje ultrafialové lúče. Pagaštan je bohatý aj na frain, purpurové deriváty, horké látky, triesloviny, vitamíny B, C. K. fytoncídy a škrob – toho obsahuje až 50 percent. Všetky tieto látky sa môžu používať pri poruchách ciev, lebo zabezpečujú ich priepustnosť, najmä kapilár, znižujú ich lámavosť, rozširujú vencové tepny, čím umožňujú riadnu činnosť srdca. Látky z pagaštana majú aj protiedémové účinky.

Toto všetko môžeme dobre zužitkovať vo forme záparov, octu, tinktúry, extraktu i práškov.

Jablká

Druhým významným darom jesennej prírody sú jablká. Obsahujú vitamín C, E, ďalej lecitíny a pektíny, ktoré majú obrovský význam pre naše zdravie, najmä pri srdcovo-cievnych chorobách. Okrem už spomínaných látok majú jabĺčka mimoriadne vysoký obsah draslíka, prvku veľmi dôležitého pre tvorbu energie. Draslík z jabĺk spolupôsobí s najdôležitejšími prvkami v našom organizme, ako napríklad s vápnikom, sodíkom, železom, horčíkom, chlórom, kremíkom a ďalšími.

Mnoho lekárov v súčasnej dobe odporúča svojim pacientom jablčnú diétu, predovšetkým pri žalúdočných a črevných kataroch, črevných úplaviciach a paratýfuse. Niektorí lekári majú dobré skúsenosti s jablčnou diétou pri liečbe zápalu obličiek, ochoreniach ciev a srdca. Jablká pomáhajú liečiť i anémiu /chudokrvnosť/. Ako prevencia sa môžu používať proti ateroskleróze. Rovnako posilujú intelekt, čo je vhodné predovšetkým pre študujúcich a duševne pracujúcich ľudí. Jablká okrem toho zlepšujú i tekutinové hospodárstvo v ľudskom organizme.

Blahodárny ocot

Zo zdravotného hľadiska má veľký význam aj ocot z jabĺk, prípadne z jeho šťavy. Jablkový ocot má aj pozoruhodné antiseptické vlastnosti. Obklady z neho priamo na pokožke pomáhajú pri mnohých kožných ochoreniach a majú významný účinok aj pri varikóznom rozšírení žíl. V tomto prípade natierame postihnuté miesta po celej dĺžke a súčasne pijeme ráno a večer 2-3 poháre vody s prídavkom dvoch čajových lyžičiek jablkového octu na každý pohár. Užívanie jablkového octu pomáha aj pri krvácajúcich hemoroidoch, ako aj pri krvácaní z nosa. Samozrejme, že jeho užívanie nám môže pomôcť aj pri vysokom krvnom tlaku. Jablkový ocot však nesmie mať vyšší obsah kyseliny jablčnej ako 5 percent!

POZOR: prepojenie účinkov jablkového octu a pagaštana konského.

Ak chceme zvýšiť liečivé účinky jablkového octu, môžeme doň pridať asi do jednej tretiny obsahu jemne narezané plody gaštana, a to vrátane jeho hnedého obalu a necháme pôsobiť /aj dlhodobo/, ale najmenej desať dní. Takto si pripravíme výborný liek pri srdcovo-cievnych ochoreniach, lebo ako sme už spomenuli na začiatku, gaštany obsahujú alkaloid aescin, ktorý uvoľňuje upchaté žily. Tento aescin spolu s lecitínom a pektínom a s kyselinou jablčnou blahodárne pôsobia na choroby cievneho systému. Do takto pripraveného lieku môžeme ešte dať extrahovať liečivú rastlinu rutu. Tá je súčasťou známeho lieku ascorutinu, ktorý sa ordinuje pri cievnych ochoreniach.

-ko-