Harry Kendall Thaw, (1872 – 1947). Tento rozmaznaný milionársky synáčik sa vďaka peniazom dokázal vyhnúť spravodlivému trestu napriek tomu, že pred očami stoviek ľudí chladnokrvne zavraždil jedného z najznámejších občanov vtedajšieho New Yorku.

Jeho otec zarobil vyše 40 miliónov v Pittsburghu tým, že sa tu stal výhradným distribútorom Coca-coly. Jedináčik Harry trpel pod despotickým otcom a príliš starostlivou a benevolentnou matkou, ktorá syna neskutočne rozmaznávala. Od malička mal, na čo si spomenul. Zaplatili mu tiež najlepšie školy, ale Harry sa vždy najviac zaujímal o zábavu a vôbec neštudoval. Poslali ho dokonca do Harvardu, kde si krátil čas organizovaním snobských partií pokru na svojom priváte, kde sa hralo o obrovské peniaze. Zo školy ho nakoniec vylúčili a nahnevaný otec mu znížil ročnú apanáž na smiešnych dvetisíc dolárov. Matka však svojho miláčika tajne podporovala, takže si mohol na Manhattane prenajať luxusný byt a vyvádzať ďalej.

Za jedinú noc prehral v pokri 40 tisíc dolárov.

Márne sa pokúšal dostať do snobských klubov vyvolených, všade ho odmietli pre jeho excentrickú povahu. Nahnevaný si preto kúpil koňa a na druhý deň vtrhol do klubov na koni. Aby uspokojil svoje zvrhlé sexuálne chúťky, prenajal si izbu v noblesnom bordeli a tam lákal mladé ženy pod zámienkou, že im zabezpečí kariéru herečky alebo speváčky. Tie, čo mu naleteli, potom vo svojej izbe spútal, znásilnil a bil palicou alebo bičom. Aj z bordelu ho po istom čase vyhodili. Keď v istom noblesnom obchode na Piatej avenue odmietli predvádzať šaty niekoľkým prostitútkam, ktoré si sem doviedol z ulice a zavolali naňho políciu, na druhý deň si prenajal auto a vpálil s ním do výkladu. Všetky jeho výstrelky a obvinenia riešila jeho mama peniazmi. Keď už toho bolo príliš, poslali Harryho do Paríža, kde si prenajal celé jedno poschodie v luxusnom hoteli George V. a usporiadal tu niekoľkodňové orgie s davom parížskych prostitútok. Keď ich naháňal s bičom holé po chodbách, vyhodili ho, dlžobu 50 tisíc dolárov znovu zaplatila pani Thawová.
Evelyn Nesbittová

Z Pittsburghu medzitým vzišla hviezda mladučkej, iba 16-ročnej dievčiny menom Evelyn Nesbittová, ktorá síce nemala vzdelanie, ale vedela dobre spievať a bola pekná. V jednom muzikáli padla do oka multimilionárovi Stanfordovi Whiteovi, špičkovému architektovi, ktorý okrem iného postavil aj Madison Square Garden. Výstredný 120-kilový chlap s obrovskými fúzmi mal tiež perverzné sklony a vo svojom apartmáne každú noc hostil inú mladú ženu, ktorú nútil vyzliekať sa a robiť obscénne pózy, ktoré fotografoval. Keď sa Nesbittovej nabažil a zasypal ju bohatstvom, poslal ju do škôl. Tu sa objavil Thaw, ktorý Whitea neznášal a za každú cenu sa mu snažil Evelyn prebrať. Tá nakoniec na jeho naliehanie ako 19-ročná súhlasila a vydala sa zaňho. Thaw ju pritom neustále nútil, aby hovorila o Whiteovi iba samé zlé veci.

Zavraždený Stanford White
Keď sa 25. júna 1906 nakoniec stretli v Madison Square Garden, Thaw Whitea priamo v jeho lóži počas muzikálového predstavenia trikrát z bezprostrednej blízkosti strelil do tváre. Ako neskôr tvrdil, nebol pri zmysloch a chcel potrestať muža, ktorý zničil život jeho manželke. Vďaka šikovným právnikom, ktorých financovala Thawova matka, sa súdy neustále preťahovali. Pritom sa snažila aj peniazmi cez médiá čo najviac očierniť osobu zavraždeného. Thawa nejednotná porota dvakrát uznala za nepríčetného, takže skončil na psychiatrii, odkiaľ jeho matka zorganizovala útek do Kanady. Keď ho Kanada vydala späť do USA, aj v treťom procese ho zbavili viny a dostal iba podmienečný trest. Vďaka peniazom sa ešte raz vyhol súdu, keď uniesol a sexuálne zneužil 19-ročného mladíka. Zomrel v roku 1947 na zlyhanie srdca ako totálna morálna troska, ktorú strážili ľudia, platení pani Thawovou.
20 /Harry Kendall Thaw, 1872 – 1947 (pm)