Recidivista Jaroslav prehovoril. Podľa všetkého nevraždil. Vrahovi však pomohol so zločinom, ktorý v zabíjanie vyústil. Miroslav Benák († 54) zavraždil v chatovej oblasti v Čechách na Ústecku manželov Aleša († 63) a Mariu († 45), ich dcéry potom sexuálne zneužil. Na súde, ktorý prípad prejednával, prehovoril komplic a recidivista Jaroslav T. (53), ktorý pomáhal zviazať obete.

Ústecký krajský súd začal prejednávať januárovú vraždu manželov v chatovej oblasti. Obžalovaný je päťdesiatštyriročný Jaroslav T., ktorý sa podľa polície nepodieľal priamo na zavraždení muža a ženy.

Vrahovi Miroslavovi Benákovi ale pomáhal so zviazaním troch ich detí. Jaroslav T. to na súde priznal. Za zbavenie osobnej slobody a obmedzovania domovej slobody hrozí obžalovanému až 16 rokov väzenia. Benák po čine spáchal samovraždu.

Jaroslav T. pred súdom uviedol, že sa podieľal na zväzovaní detí zavraždeného manželského páru. S Benákom dohovoril obchod, kedy od neho mal za stráženie a zväzovanie detí dostať peniaze. Povedal, že s Benakom uzavrel „kšeft“, keď mu sľúbil podiel z peňazí zavraždeného.

„Mohli by sme zarobiť dobré peniaze, povedal, že pozná podnikateľa, ktorý mu dlhuje osem miliónov. So mnou jedná preto, aby som postrážil deti, aby napríklad niekomu nezatelefonovali,“ uviedol dnes obžalovaný Jaroslav T. o dohode s Benákom.

Jaroslav T. a Benák išli podľa obžaloby do chaty pre osem miliónov korún. Do chaty vošli 7. januára večer. Vnútri bol manželský pár a ich tri deti, dvadsaťročný syn a dve maloleté dcéry. Spoločne ich spútali lepiacimi páskami. Jaroslav T. potom podľa obžaloby miesto opustil s 600 korunami, ktoré muži v chate našli.

Benák následne ubil manželov k smrti. Jaroslav T. sa prihlásil na polícii sám 12. januára. V dôsledku prežitých udalostí sa u mladšej z neplnoletých dcér prejavila posttraumatická stresová porucha a u staršej z dcér je podľa znalcov zvýšené riziko jej prejavenia.

Brutálny zločin v Čechách! Zavraždení rodičia, znásilnená dcéra, zastrelený páchateľ.

Vražda manželov šokovala celé Česko. Ich telá našli 8. januára. Votrelci Jaroslav s Miroslavom deň predtým vnikli do osudného domu, páskami pripútali Aleša a Márii a ich troch potomkov – syna (22) a dve maloleté dcéry.

„Po spútaní všetkým poškodeným priložili kusy uteráka na oči a prelepili ich striebornou lepiacou páskou, ktorú im omotali okolo hlavy a zalepili lepiacou páskou aj ústa, v dôsledku čoho mali poškodení strach a báli sa o svoj život a zdravie,“ stojí v obžalobe.

Keď Miroslav neskôr zistil, že manželia žiadne veľké peniaze nemajú, ubil ich. Najskôr ženu, potom jej muža. Aleša tiež škrtil. Po vraždení sexuálne zneužil obe dievčatá, následne vyšiel pred dom a zastrelil sa. Pomoc privolal až neskôr syn, ktorému sa podarilo vyslobodiť.