Neuveriteľný zázrak! Letuška, ktorá prežila pád z 10 kilometrov, opísala agentom teroristu

848

Bolo to ako z béčkového hororu: Ľuďom pri Českej a Srbské Kamenici sa na záhrady miesto vločiek znášali mŕtve, zohavené ľudské telá. 26. januára 1972, sa Československa prvýkrát v novodobej histórii dotkol medzinárodný terorizmus. V juhoslovanskom lietadle vybuchla bomba a pád z 10,5 tisíc metrov prežilo jediné dievča.

Osud si zažartoval, volala sa Vesna, teda jar, nový život …“ Au, au …“ presne také stonanie plné bolesti sa podľa neskôr spísaného protokolu ozývalo okolo šiestej večer v lese pri Srbskej Kamenici. Počul ho lesník Bruno Henke, ktorý s hasičmi pátral za zvyškami lietadla rozosiateho v prudkej stráni medzi stromami. Katastrofu im hlásila Bezpečnosť len krátko predtým.

V mihotavom svetle baterky uvideli pod troskami nariekajúcu polonahú ženu. „… bolo vidieť len časť nôh a hlavy … Podarilo sa nám trosky uvoľniť a nadvihnúť tak, že sme zranenú opatrne vytiahli,“ vypovedal Henke.„Videl som, že žena je málo oblečená, preto som vyzliekol plášť, polovicu položil pod ležiace ženu a polovicou som ju prikryl. Pravou rukou silno pohybovala a snažila sa odkryť, bol som nútený jej ruku podržať a znova prikryť.“ 

Tým stelesneným zázrakom bola dvadsaťdvaročná stevardka, bývalá tanečnica a modelka Vesna Vulovičová z medzinárodného letu JAT 367.

Ostatných 27 ľudí, ktorí lietadlom typu DC-9 cestovali na trase Štokholm, Kodaň, Záhreb, zomrelo. Vrátane piatich detí. Ťažko zranenú letušku po 40minutovém čakaní odviezla sanitka do nemocnice v Českej Kamenici, neskôr do Vojenskej nemocnice v pražských Střešoviciach. Dostala tri a pol litra krvi a podrobila sa aj operáciu mozgu a chrbtice.

Lietadlo zostrelila raketa? Briti to preverujú, zomrelo aj 20 detí

Jej osud sledoval vtedy celý národ. Do nemocnice dostávala listy plné podpory, kvety, darčeky. „Ľudia ma prijali dobre … oni si ma tak strašne obľúbili … prichádzajú mi darčeky z celého Československa a stále mi robia spoločnosť. Predstav si to, fantastické!“ Zverovala sa v nemocnici svojmu otcovi, ktorý tam pomáhal s prvým výsluchom svojej dcéry vyšetrovateľom Štátnej bezpečnosti.

Bezpečnostné zložky štátu ani odborníci z komisie ministerstva dopravy nelenili. Na pozadí rekonvalescencia sympatickej letušky sa nehoda vyšetrovala veľmi dôkladne. Medzi ľuďom totiž stále častejšie kolovali špekulácie o tom, že „lietadlo zostrelila omylom československá protivzdušná obrana“.

Objavili sa aj v zahraničnej tlači. A k atentátu sa hlásili aj chorvátski ustašovci, ktorých cieľom bolo rozvrátiť Juhosláviu. Podľa vyšetrovacej komisie ministerstva dopravy išlo o teroristický čin. Nálož bola nastražená v batožine v prednej časti lietadla. Ako časovač roznetky poslúžil budík „západonemeckej výroby“.

S bohatou dedičkou sa zrútilo lietadlo, zomrela pred svojou svadbou, pri návrate z rozlúčky

Pozoruhodné je, že Vesna opísala v marci do protokole českým vyšetrovateľom aj podozrivého cestujúceho z lietadla. Podľa nej práve muž medzi 30-35 rokmi priniesol už v Štokholme kufor s bombou do lietadla. Všimla si ho neskôr pri medzipristátí v Kodani, kedy sa oddelil od ostatných vystupujúcich cestujúcich, ktorí mierili letiskové chodbou doľava a on zabočil jediný na opačnú stranu.

„Nechal tam tú bombu … predpokladám, že to tak bolo … Keby som ho videla na ulici, tak ho spoznám …“ rozprávala prerývane do protokolu. Ustašovskú účasť sa preukázať nepodarilo. Páchateľ zostal neznámy. Letuška Vesna Vulovic bola po sérii úspešných zákrokov prepustená z nemocnice ani nie tri mesiace po tragédii.

Po uzdravení pracovala ešte 18 rokov u juhoslovanskej leteckej spoločnosti JAT ako organizátorka leteckej prepravy. Na miesto dopadu lietadla sa ešte niekoľkokrát vrátila a vďačnosť prejavovala aj českým lekárom.

Vesna zomrela v roku 2016 tesne pred Vianocami. Našli ju mŕtvu doma vo vani potom, čo jej priatelia zburcovali políciu, keď sa im niekoľko dní neozýval. Mala  66 rokov.