Drsné sprísnenie u susedov v Rakúsku. Lockdown pre neočkovaných! O uzáveru zvažuje aj Holandsko

1306

Situácia s covidom v celej Európe sa zhoršuje. A tak štáty opäť pristupujú k drastickým opatreniam. Rakúsko napríklad čaká celoštátny lockdown pre ľudí bez očkovania proti covidu. Príslušné rozhodnutia budú urobené v nedeľu, oznámil v piatok kancelár Alexander Schallenberg. Minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein dnes oznámil, že chce nariadiť povinné očkovanie proti covidu-19 pre zdravotníkov a pracovníkov v opatrovateľských službách. Aj Holandsko zavedie cez víkend čiastočnú uzáveru, hoci má v porovnaní so Slovenskom menej prípadov.

„Situácia predovšetkým v Hornom Rakúsku a Salzbursku vzbudzuje starosti,“ povedal minister zdravotníctva Mückstein, keď oznámil, že v oboch spolkových krajinách bude od pondelka platiť karanténa pre ľudí, ktorí sa nenechali očkovať proti covidu-19 a toto ochorenie v poslednom čase neprekonali.

V nedeľu budú prostredníctvom videokonferencie rokovať hajtmani jednotlivých spolkových krajín a tiež hlavný výbor Národnej rady o možnej celoštátnej karanténe pre neočkovaných a o tom, kedy by mala začať platiť.

Popierača Fica skolil covid! Expremiér sa „liečil“ ivermektínom, z dovolenky zmizol na falošný test

Denník Die Presse na svojich internetových stránkach uvádza, že Schallenberg znovu odmietol, aby sa obmedzenia vzťahovali na všetkých obyvateľov Rakúska. Uzávera sa podľa neho nesmie vzťahovať na ľudí, ktorí sa sami pred koronavírusom chránia prostredníctvom očkovania. „Solidaritu“ s neočkovanými v podobe celoštátnej karantény odmieta. „Čo by si mali myslieť ľudia, ktorí sa nechali očkovať, a napriek tomu by potom kvôli lockdownu skončili zatvorenie doma v kuchyni?“ povedal kancelár.

Schallenberg upresnil, že neočkovaní budú môcť z domova odísť do práce, na nákup nevyhnutných vecí a na zdravotné prechádzky. Polícia bude kontrolovať náhodne. „Nežijeme predsa v žiadnom policajnom štáte,“ podotkol.

„Nechcem umrieť, mami!“ Dvadsaťročné dievča plná života prehralo boj s ťažkým priebehom covidu

Hornorakúsky hajtman Thomas Stelzer oznámil, že okrem lockdownu pre neočkovaných sa v jeho spolkovej krajine do 6. decembra ruší akcia s veľkým počtom účastníkov s výnimkou tých športových a kultúrnych. Vianočné trhy sa budú smieť konať, nebude na nich ale možná konzumácia na mieste, zákazníci si jedlo a pitie budú musieť so sebou odniesť. Do 6. decembra budú musieť mať zatvorené nočné bary a podobné podniky. Stelzer upozornil, že v hornorakúskych nemocniciach je pre pacientov s covidom-19 vyhradených 103 miest na jednotkách intenzívnej starostlivosti, z nich 89 je už obsadených. Pripomenul tiež, že súčasná situácia znamená mimoriadnu záťaž pre zdravotníkov. „Aj tých musíme chrániť,“ dodal.

Za zhoršujúce sa epidemické situácie začínajú dnes vo Viedni adventné trhy, platia na nich však prísne hygienické opatrenia. K stánkom s darčekmi a občerstvením môžu len ľudia, ktorí sú očkovaní alebo sa nedávno z covidu-19 uzdravili. Vlani sa obyvatelia rakúskej metropoly museli kvôli pandémii bez tradičných vianočných trhov zaobísť.

Brigádnik (†20) na benzínke schytal guľku do hlavy. Nechcel predať pivo zákazníkovi bez rúška

 Krajina je zaočkovaná,
 napriek tomu chce obmedzenie 

Holandské bary, reštaurácie a obchody, ktoré nepredávajú základný tovar, budú musieť podľa televízie NOS zatvárať už o 19.00 h. Opatrenia by mali nadobudnúť platnosť v sobotu a trvať aspoň tri týždne. Vláda sa zároveň podľa NOS chystá obyvateľov krajiny vyzvať, aby čo najviac pracovali z domu. Na športových stretnutiach bude v nadchádzajúcich týždňoch platiť zákaz prítomnosti divákov. Divadlá, kiná a školy naopak zostanú otvorené.

Lekárka opísala obraz skazy v Peru! Hrozba novej mutácie a doktori na kraji síl!

Kabinet premiéra Marka Rutteho by mal rozhodnutie o konečnej podobe nových reštrikcií urobiť dnes a oznámiť ich na tlačovej konferencii o 19.00 h.

Rutteho vláda už minulý týždeň oznámila nové opatrenia, ktoré majú šírenie nákazy spomaliť. Rúšky sú opäť povinné na verejných miestach, ako sú obchody, knižnice, stanice, nemocnice a univerzity. Pribudlo aj miest, kde sa ľudia musia preukázať dokladom o tom, že sú očkovaní, covid-19 prekonali alebo majú negatívny test na koronavírus. Predtým ho potrebovali napríklad pri návšteve reštaurácií, barov, kín, divadiel alebo športových zápasov, od 6. novembra ide aj o terasy reštaurácií, múzea alebo posilňovne.

„Ak nie ste zaočkovaní, máte problém.“ Popredný lekár prišiel s mrazivým varovaním kvôli delte!

Hlavný poradný orgán holandskej vlády pre boj s koronavírusom vo štvrtok odporučil v krajine zaviesť aspoň čiastočnú uzáveru. Stalo sa tak potom, čo krajina so 17,5 miliónmi obyvateľov zaznamenala zhruba 16 300 novo nakazených za 24 hodín. To bolo najviac od začiatku pandémie.

Napriek tomu, že miera zaočkovanosti dospelých v Holandsku je zhruba 85 percent, časť nemocníc musela obmedziť bežnú starostlivosť, aby sa mohla venovať pacientom s covidom-19. Tretia posilňujúca dávka vakcíny bola v krajine sprístupnená malej skupine ľudí s oslabenou imunitou a od decembra ju budú môcť dostať ľudia od 80 rokov.

Priemerný vek hospitalizovaných, ktorí nie sú naočkovaní proti covidu-19, predstavoval v októbri 59 rokov oproti 77 rokom u očkovaných, uviedol holandský Národný inštitút verejného zdravia (RIVM). Zhruba 56 percent ľudí, ktorí s covidom-19 ležali v nemocnici, nemalo buď žiadne alebo len čiastočné očkovanie. Medzi pacientmi na jednotkách intenzívnej starostlivosti bolo toto číslo výrazne vyššie, žiadnu alebo len čiastočnú vakcináciu malo cez 70 percent z nich.

Podľa počtu nakazených koronavirom za posledných 14 dní je teraz v EÚ najhoršia situácia v Slovinsku (1748 prípadov na 100 000 obyvateľov), pred týždňom to bolo v Lotyšsku (1757 prípadov), ktoré je teraz s 1533 prípadmi treťou najpostihnutejšou krajinou. Druhé je teraz Estónsko s 1698 prípadmi na 100 000 obyvateľov (pred týždňom 1660).

Holandsko je trináste s 681 prípadmi na 100 000 obyvateľov, Rakúsko siedme s 1027 prípadmi na 100 tisíc obyvateľov.