V minulom roku bol predstavený koncept solárneho domu Ecocapsule, mobilného mikro obydlia, v ktorom môžete žiť prakticky kdekoľvek na svete. A teraz bol koncept tohto vynálezu, za ktorým stojí slovenská spoločnosť, zrealizovaný a ponúknutý na predaj.
V súčasnej dobe sa dá predobjednať 50 kapslí. Ecocapsule je vyrobená zo sklených vlákien s perfektnými tepelnoizolačnými vlastnosťami. Ďalej disponuje strešnými solárnymi panelmi a hliníkovou kostrou so štyrmi kolesami pre ľahkú prepravu. Ale je možné mobilnu kapsulu prepraviť aj iným spôsobom, napríklad žeriavom či helikoptérou, k čomu slúžia dva háky umiestnené na streche.
Ecocapsule má 2,5 metra štvorcových. Aj cez tento malý rozmer je solárna kapsula, ktorá je vhodná až pre dve osoby, prekvapivo priestranná. Vnútri nechýba kúpeľňa so sprchou a chemickým záchodom, malá kuchynska linka s drezom a dvojplatničkovým sporákom, pohovkou, ktorú možno premeniť na dvojposteľ, elektrické adaptéry a podobne. Plne nabitá batéria, ktorá sa dobíja prostredníctvom solárnych panelov, s kapacitou 10 kWh vydržia až štyri dni, ak sa denne spotrebuje 2,2 kW energie. A najlepšie zo všetkého je, že sa dá mini obydlie ovládať pomocou mobilnej aplikácie.
Ak budete mať záujem o solárnu kapsulu, potom vás vyjde na 79 000 euro. Predobjednávky sú obmedzené na Európsku úniu, Spojené štáty, Kanadu, Austráliu a Nový Zéland.