Kolumbijský drogový gang vypísal odmenu za psa, ktorý odhalil tony kokaínu

1649

Kolumbijská polícia musela ukryť na bezpečné miesto psa, ktorý na severe krajiny odhalil rekordné množstvo pašovaného kokaínu. Pašeráci z ozbrojené skupiny Los Urabeňos totiž za hlavu fenky nemeckého ovčiaka vypísali odmenu 200 miliónov pesos (zhruba 60 tisíc eur), napísal spravodajský server BBC. Fenka pri protidrogových operáciách odhalila bezmála desať ton kokaínu, ktorý skupina zrejme pašovala do USA.

Gang Los Urabeňos, známy tiež ako Klan zo zálivu, ovláda v Kolumbii veľkú časť obchodu s drogami. Jeho šéf Dairo Antonio Usuge, alias Otniel, je najhľadanejším mužom v krajine. Spojené štáty za informácie vedúce k jeho dolapeniu vypísali odmenu až päť miliónov dolárov.

V minulosti gang vypísal už niekoľkokrát odmenu za odstránenie nepohodlných ľudí. V roku 2012 našla polícia letáky, ktoré za každého zabitého policajta ponúkali odmenu 500 dolárov.

Šesťročná fenka Sombra pôsobila v prístavoch na severe Kolumbie, odkiaľ sa kokaín na motorových člnoch alebo aj ponorkách pašuje do Spojených štátov. Počas dvoch zásahov objavila celkom 9,3 tony kokaínu. Polícia fenku preložila na bezpečnejšie miesto na letisku El Dorado v metropole Bogote.