Čech Pavel N. (24), ktorý bol hlavným podozrivým v prípade vraždy svojej kamarátky Markéty († 24), strávil v indickej väzbe tri a pol roka. Za tú dobu dokonale poznal špecifiká exotického väzenia. Každý deň sa podľa svojich slov stretával s násilím a vydieraním. Jedného dňa bol údajne dokonca svedkom vraždy, v ktorej mali mať prsty aj dozorcovia. Zážitky, ktoré vo väzení nazbieral, sa Pavol rozhodol zverejniť v chystanej knihe.

Indická polícia Pavla zatkla 7. augusta 2013 pre podozrenie z vraždy kamarátky Markéty H. († 24). Mladú Češku niekto dobodal v penzióne na izbe. Pavla predtým našli bezvládne ležať neďaleko penziónu s reznými ranami na zápästí a vražednou zbraňou vedľa neho. Český turista sa najprv k vražde priznal, svoju výpoveď ale neskôr odvolal.

Markéta a Pavel

Pavel stíhaný za vraždu Markéty († 24) opísal indický kriminál

Než súd Pavla očistil, strávil Čiech tri roky a sedem mesiacov vo väzbe. Rozhodne nešlo o ľahkú dobu. „Normálne je každodenné násilie a vydierania,“ píše sa na úvodnej stránke chystanej knihy, ktorá sa bude Pavlovým životom za mrežami zaoberať. Jej pracovný názov je 188 týždňov podľa doby, ktorú strávil za mrežami v exotickej krajine. Pavlovi v tom čase vraj najviac pomohla silná vôľa, vďaka ktorej vydržal „fyzický i psychický nátlak, ktorý je vo väzení neustále prítomný“, a potom tiež niektorí spoluväzni. Má ísť predovšetkým o istého Bennyho zo Škótska, ktorý sa stal Pavlovým najlepším priateľom.

Má 10 rokov, bola znásilnená a jej prípad sleduje celá India. Nesmie totiž ísť na potrat

India je špecifická krajina a tamojší väzenie nie je iné. Pavol sa počas troch rokov, kedy často menil celu, stretol s mnohými nebezpečnými ľuďmi. Podľa krátkeho úryvku bol mladý Čech jedného dňa svedkom vraždy, v ktorej figurovali aj dozorcovia. Údajne sa tiež stretol s „niekoľkými prominentnými politikmi a členmi mafie, ktorí pre nich pracujú.“

India: Protikorupčného aktivistu zatkli pred plánovanou hromadnou hladovkou

Devätnásťročného Pavla držali indické úrady cez tri roky vo väzbe pre podozrenie z vraždy krajanky Markéty. Súd mladíka neprávoplatne zbavil viny, pre jeho odsúdenie vraj nebolo dosť dôkazov. Pavel potom v Indii cez rok žil a čakal na odvolací súd. Na jeho rozhodnutie si však nepočkal a cez Nepál z Indie utiekol späť do Česka. V rodnej krajine teraz žije aj s indickou priateľkou a vraj sa živí ako čašník.