HC Lev Praha po dvoch rokoch naozaj končí. Hokejisti si hľadajú prácu

792

Český klub po dvoch rokoch existencie kvôli finančným problémom zaniká. Finálne rozhodnutie padlo v utorok. Krach Leva naznačovali od minulej stredy správy z ruských serverov i zdrojov českých médií. Šéfovia klubu síce priznali ťaživú ekonomickú situáciu, ale ešte dali hráčom a ďalším zamestnancom nádej. O budúcnosti Leva jednalo vedenie KHL, verdikt nakoniec padol v utorok popoludní.

„Do poslednej chvíle som mal správy, že koniec nebude. Je to obrovská škoda kvôli divákom, chalanom, ktorí tam boli, trénerom, kustódom a doktorom, čo sa o nás starali, „zareagoval pre iDNES.cz kapitán tímu Jiří Novotný. „Hovorí sa o tom, že by sa to malo prerušiť na rok a zase to dať dohromady. Ale nikto nevie, čo bude o rok.“

Hokejový Lev v Prahe pôsobil od leta 2012 po presťahovaní z Popradu, aj keď súčasní predstavitelia spojitosť odmietali. Klub vlastnili ČKD Group a rusko-švajčiarska firma A-Energy, neskôr sa prostredníctvom Športového holdingu Praha prepojil Lev majetkovo so Spartou, s ktorou zdieľal Holešovickú Tipsport Arenu.

Šéfom holdingu je Robert Speychal, ktorého brat Peter zase vedie strojárenskú firmu ČKD. Za podnikateľov z A-Energy vystupoval Jevgenij Myškovskij. Majiteľom sa nepodarilo naplniť rozpočet pre ďalšiu sezónu, ktorý v tej minulej predstavoval 750 miliónov korún.

Za terajším – pre mnohých šokujúcim – pádom jediného českého zástupcu v KHL by však mohlo byť aj zastavenie plánovanej dostavby jadrovej elektrárne Temelín.

O zákazku sa totiž uchádzalo aj česko-ruskej konzorcium MIR 1200. A už od začiatku Leva sa objavovali hlasy, že hokej je len prostriedkom k biznisu.

Ale vysvetľujte to športovým fanúšikom. Tí, ktorí si zvykli na nový hokejový tím v Prahe a pri finále KHL proti Magnitogorsku posunuli vlastné divácky rekord v návštevnosti a trikrát zaplnili O2 arénu, teraz smútia.

Nepríjemné je to aj pre hráčov. Pod zmluvou ich bolo trinásť a napríklad reprezentačný obrancovia Ondřej Němec a Martin Ševc kontrakt podpísali len nedávno. Nemec kvôli pokračovanie v Levovi odmietol lukratívne ponuky zo zahraničia, pretože chcel pokračovať doma. Novotný odišiel z Leva ešte pred oficiálnym koncom do Jaroslavli, aj keď chcel pokračovať v Prahe. Kvôli neistote posledných dní sa dohodol s ruským klubom. Do Kazane prestúpil kanadský útočník Justin Azevedo. Agenti teraz rieši osud ďalších hráčov. Otázkou je, ako sa vysporiada klub s ostatnými pracovníkmi.

V Poprade po Levovi zostali dlhy a dodnes nie sú splatené, tentoraz by malo byť všetko v poriadku. Klub má údajne všetky pohľadávky poplatené, končí iba kvôli tomu, že nemá peniaze na ďalšiu prevádzku.

Krach Leva Praha by nemal podľa skorších vyjadrení nijako poznamenať extraligovú Spartu, ktorá však začala šetriť a zbavila sa radu drahých opôr.

Levy pod zmluvou

Brankári: Ján Lukáš, Atte Engren (Fínsko).

Obrancovia: Ondřej Němec, Jakub nakladal, Martin Ševc, Marc-André Gragnani, Ryan O’Byrne (obaja Kanada), Juraj Mikúš (Slovensko), Mikko Mäenpää (Fínsko).

Útočníci: Jiří Novotný, Petr Vrána, Justin Azevedo (Kanada), Martin Thörnberg (Švédsko).
Podľa informácií má drvivá väčšina ostatných hráčov už dohovorené kontrakty v iných tímoch. Tí pod zmluvou si ich horúčkovito dojednávajú. Záujemcovia prevezmú ich kontrakty, za niektoré dostane Lev aj odstupné. Záleží na dohode.