Müsli tyčinky sú aj zdraviu škodlivé, ukázal test.

558

Müsli tyčinky sa tvári ako vhodná desiata pre ľudí, ktorí chcú žiť zdravo, alebo chudnúť. Opak je však často pravdou. Niektoré obsahujú nezdravé tuky a príliš veľa kalórií. Test MF DNES na príklade dvadsaťjeden výrobkov dokázal, že niektoré tyčinky s nápisom \"fit\" spoľahlivo klamú zákazníkov.

Pozor na polevu 
Najprekvapivejšie je, že viac než tretina tyčiniek obsahuje nebezpečné tuky; transmastné kyseliny, ktoré pôsobia na hladinu cholesterolu horšie ako živočíšne tuky. „Müsli tyčinky si kupujú ľudia, ktorí chcú žiť zdravo, ale pritom si vyberajú tyčinky s polevou, a tým všetky svoje snahy zmarí,“ komentuje Jana Dostálová z Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe (VŠCHT).

Najlepšie dopadli tyčinky, ktoré mali ako dobré zloženie tukov, tak nízku energetickú hodnotu. Víťaz testu, Swiss müsli tyčinka classic predávaná v reťazci Carrefour, sa napríklad vyznačuje vysokým percentom ovsených vločiek a pridáva aj vločky pšeničné. Vďaka nízkej energetickej hodnote nie je problém si ju dopriať každý deň.

Naopak tyčinka Go ríbezle s chuťou ríbezlí a polevou z jogurtu si z testu odnáša najhoršie známku, a to práve za vysoký obsah transmastných kyselín. Na jedno balenie vychádza celý jeden gram, pritom za deň by sme nemali prijať viac ako 2,5 gramu. Kvôli obsahu púheho extrudátu namiesto vločiek má potom tyčinka vysoký glykemický index, po jej zjedení tak budete mať opäť čoskoro hlad.

Európska únia pred takými tuky dôrazne varuje a napríklad Dánsko či Rakúsko už zakázalo predávať jedlo, ktoré obsahuje viac ako dve percentá umelo vytvorených transkyselin. V takmer tretiny testovaných tyčiniek bol pritom podiel transkyselin vyšší, veľakrát aj dvojnásobne.

Denne by ste podľa Svetovej zdravotníckej organizácie nemali zjesť viac ako 2,5 g týchto tukov. Stačí dve „zlé“ tyčinky a limit je prekročený. Napríklad tyčinka CERE s kúskami višní obsahuje rovnú 1,49 gramu TFA (medzinárodne uznávaná skratka pre transmastné kyseliny).
Výrobcovia sa bráni, že reťazce tlačia cenu tyčiniek dole. Od tej sa však kvalita výrobku neodvíja. „Nie je to otázka financií, transkyseliny lacnejšie nie sú. Firma musí skrátka nájsť na trhu taký tuk, ktorý bude textúrou pre ich výrobky vhodný. To možné je, ale musí si to vyskúšať,“ dopĺňa docent Marek Doležal z VŠCHT.

Všeobecne možno povedať, že kto chce znížiť príjem transmastných kyselín, mal by si z obchodu vždy odniesť tyčinku bez polevy. V nej býva najviac škodlivých tukov a vždy zvyšuje energetickú hodnotu.