Za vraha Jakuba sa postavil ombudsman! O tejto hroznej vražde desaťročnej Kristínky sme písali pred týždňom.

2044

Do prípadu vraždy desaťročnej Kristínky z Dolného Sliezska sa vložil ombudsman. Ombudsmanovi vadí spôsob, akým sa policajti správali k obvinenému dvadsaťdvaročnému Jakubovi A. Pri zatýkaní vraj postupovali neadekvátne tvrdo. Prípadu sa medzitým vzdal Jakubov obhajca – pozná totiž rodinu obete.

Brutálna vražda malej Kristínky otriasla Poľskom. Podľa všetkého ju dobodal 22-ročný Jakub A., ktorému prekážala vo vzťahu s jej matkou. Všetko sa pokúsil nastrojiť tak, ako by išlo o sexuálny útok. Chladnokrvnosť a krutosť jeho vopred premysleného činu všetkých zarazila. Vražda dieťaťa vyvolala tvrdé reakcie okolia, podľa niektorých boli tvrdé až moc.

Dav ho chcel lynčovať

Okolnosti smrti školáčky stále budia emócie. Mediálne vody naposledy poriadne sčerilo vyjadrenie poľského ombudsmana Adama Bodnar. Verejný obhajca práv napadol policajtov a obvinil ich, že pri zatýkaní tou dobou iba podozrivého Jakuba A. jednali príliš tvrdo.

„Hlboko súcitím s rodinou obete. Oceňujem snahu čo najskôr prípad vyriešiť a usvedčiť vraha, ale niektoré udalosti vyvolávajú pochybnosti,“ povedal verejný obhajca práv týždenníka Wprost. Niektoré postupy polície v kauze boli vraj nevhodné. „Jakub A. je podozrivý, nie je uznaný vinným. Musíme ctiť prezumpciu neviny a zabezpečiť spravodlivý proces. Policajti sa pri zatýkaní správali neadekvátne, demonštrovali silu,“ uviedol Bodnar.

 Bosí a bez  nohavíc 

Ombudsmanovi vadí, že Jakubovi spútali ruky a nohy za chrbtom a použili na neho tvrdé chvaty, hoci nekládol žiadny odpor. Problém Adam Bodnar videl aj v spôsobe, akým policajti podozrivého transportovali. „Nebol žiadny dôvod, aby musel byť zadržaný bosí a bez nohavíc,“ vysvetlil. Podľa Bodnar navyše policajti Jakubovi neponúkli možnosť kontaktovať advokáta.

Údajného vraha Kristíny († 10) vítali spoluväzni revom a skandovaním“Hoď si to! Zdochneš!“

Bývalý námestník ministra spravodlivosti Patryk Jaki s ombudsmanom nesúhlasí. „Právnici so zásahmi nemajú príliš skúseností. Policajti využívajú momentu prekvapenia, aby bolo riziko, že ich zatýkaný zraní, čo najmenšie. Zadržaný dostal oblečenie na policajnej stanici,“ povedal Jaki televíznu stanicu Polsat News.

„Jakub A. bol oboznámený so svojimi právami a dostal otázku, či chce právneho zástupcu. Povedal, že nie. To sa niekoľkokrát opakovalo s rovnakým výsledkom. Štátny zástupca však vzniesol požiadavku, aby súd obvinenému obhajcu pridelil,“ uzavrel Jaki.

Pátranie po dievčatku z poľskej obce Mrowiny v Dolnom Sliezsku začalo 13. júna popoludní, keď sa po škole nedostavila na hodinu spevu. Kristínkine telo našiel k večeru náhodný okoloidúci. Pôvodne sa zdalo, že čin spáchal pedofil, ako sa ale neskôr ukázalo, dievčatko znásilnené nebolo. Vrah miesto činu len pripravil tak, aby ako dielo pedofila vyzeralo.

 Stála mu v  ceste 

Podľa informácií poľských médií Jakub Kristínku dobodal kvôli láske. Mladík bol vraj zamilovaný do Kristínkinej matky (40), dievčatko ale vzťah neschvaľovalo a neprialo si, aby jej mama vídala muža o toľko mladšieho.

Vraha Lindy († 11) vypátrali po 46 rokoch! Pomohlo im k tomu DNA

Jakub sa policajtom k vražde priznal a nechcel, aby ho obhajoval advokát. „Jakub A. pri zatýkaní nepožiadal o právnika a vyjadril želanie, aby o jeho zadržaní nebola informovaná verejnosť. Súhlasil, aby bolo všetko vrátane dvoch výsluchov nahrávané na kameru,“ povedal hovorca štátneho zástupcu Tomasz Orepuk.

 Prípadu sa vzdal Jakubov  obhajca 

Hoci zatknutý advokáta nechcel, súd mu ho na žiadosť štátneho zástupcu pridelil. A zhodou okolností išlo o muža, ktorý sa pozná s Kristínkinou rodinou! Právnik sa preto obhajobu Jakuba okamžite vzdal. „Nie je to pre mňa ľahká situácia,“ povedal denníku Gazeta Wyborcza. Rodina obvineného už najala nového obhajcu.