USA: Vraha s mimoriadnym IQ obžalovali v prípadoch zo 70. rokov

1226

Usvedčeného kalifornského sériového vraha 75 ročného Rodneyho Alcalu s mimoriadnym IQ obžalovali v New Yorku z vrážd dvoch mladých žien v 70. rokoch, ktoré vtedy vzbudili veľkú pozornosť médií. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Prokurátori vo štvrtok uviedli, že Alcala bol v newyorských prípadoch roky podozrivý. Muža zatkli v roku 1979 za zabitie 12-ročného dievčaťa. Odvtedy bol vo väzení v Kalifornii.
Za zabitie dievčaťa Alcalu dva razy odsúdili na smrť v 80. rokoch, ale rozsudky boli anulované v odvolacom konaní. Na základe testov DNA a ďalších dôkazov prokurátori v Kalifornii v roku 2006 doplnili spisy o vražde dievčatka a pripojili obžaloby zo štyroch ďalších vrážd.

Bývalého amatérskeho fotografa a účastníka televíznej šou vlani v Kalifornii znovu odsúdili za vraždu 12-ročného dievčaťa a tiež za zahrdúsenie štyroch žien. Podľa prokurátorov boli vraždy spojené so sexuálnym zneužitím a mučením. Jeho proces bol príšerný aj absurdný, uviedla AP. Muž sa sám obhajoval.

Newyorské obžaloby otvárajú novú kapitolu v spletitej, niekedy až bizarnej ságe o stíhaní Alcalu. „Odložené prípady nie sú nikdy zabudnuté prípady,“ povedal vo štvrtok manhattanský prokurátor Cyrus R. Vance, ml. „Nikdy sa nevzdávame,“ dodal Vance.
Vraždy v New Yorku boli svojho času na prvých stránkach novín, vyvolali rozsiahle vyšetrovanie a desaťročia frustrovali americké úrady.

Ashton Kutcher na súde vypovedal o vražde jeho milenky, ktorú zavraždil sériový vrah, „Hollywoodsky rozparovač“!

Dvadsaťtriročnú letušku našli znásilnenú a zaškrtenú pančuchami v jej byte v Manhattane v roku 1971. Telesné ostatky tiež 23-ročnej dcéry majiteľa z nočného klubu v Hollywoode boli objavené v lese rok po tom, ako v roku 1977 zmizla v Manhattane.

Predstavitelia justície v New Yorku uviedli, že obžalovať Alcala im nakoniec umožnila kombinácia nových technológií, informácií z procesu v Kalifornii a preverovanie dôkazov, zozbieraných za desaťročia.