Nový zahraničný film s účasťou hollywoodskych hviezd, ktorý sa venuje veľkému československému príbehu druhej svetovej vojny – atentátu na Heydricha. Tentoraz okrem strhujúceho príbehu parašutistov ponúkne aj príbeh vzostupu človeka, ktorému sa prezývali Pražský kat. Film vznikol na základe oceňovanej knihy HHhH Francúza Laurenta Binet.

Himmlerova hlava je Heydrich. Tak znie preklad nemeckej vety, ktorá sa skrýva za skratkou HHhH. Heydrich bol označovaný za tretieho najmocnejšieho muža nacistického Nemecka. V máji 1942 vstúpi do cesty čierneho nacistického kabrioletu Gabčík so samopalom. Práve sa naplno roztočili kolesá udalosti, ktorá navždy zmenia chod dejín.
Snímka Smrtihlav sa od väčšiny predošlých filmových spracovaní s touto témou líši. Z výrazné časti sa totiž zameriava aj na opačnú stranu barikády na samotného Heydricha. Ten tu nie je iba predmetom atentátu, ale dôležitou aktívnou postavou. Popri príbehu Československých parašutistov sleduje film Smrtihlav aj jeho život, vzostup a kariéru, ktorú ukončil ako jeden z najväčších prominentov Tretej ríše. Najnovšia verzia atentátu na Heydricha tak ukazuje nielen hrdinstvo, ale aj neľútostné zlo, proti ktorému je namierené. Práve k tomuto poňatie odkazuje slovenský názov rovnako ako na fakt, že Heydrich bol jedným z inžinierov takzvaného Konečného riešenia židovskej otázky.

Film je v anglickom znení, nakrútil ho Francúz Cédric Jimenez a hlavnej úlohy filmu stvárnila rad známych hollywoodskych hercov. Heydricha hrá Jason Clarke (Everest, Terminator Genysis, Úsvit planéty opíc), jeho ženu Rosamund Pike (Zmizelá, Dnes neumieraj), ako Ján Kubiš sa predstavia Jack O Connell (nezlomná, Money Monster) a ako Jozef Gabčík nastupujúcej hviezda Jack Reynor. Najzvučnejšími menom na strane odboja je Mia Wasikowska (Burtonovho Alenka v ríši divov) v úlohe Anny Novákovej, ktorá parašutistom pomáhala.
Smrtihlav vstúpi do kín v čase, keď od atentátu na Heydricha a nadväzných udalostí uplynie 75 rokov. Laurent Binet získal za knihu HHhH Goncourtovou cenu pre románovú prvotinu.
Smrtihlav

FR / USA / UK – 2017;
Dĺžka: 119 minút
Žáner: vojnový, dráma, historický, akčné
Premiéra: 8. júna 2017
Réžia: Cédric Jimenez
Hrajú: Jason Clarke, Rosamund Pike, Jack O Connell, Jack Reynor, Mia Wasikowska, Stephen Graham