Na slobode ešte nie je ani pol roka, ale už sa nad ním vznáša hrozba návratu do väzenia. Jiří Kajínek, ktorého z doživotného väzenia oslobodil milosťou prezident Miloš Zeman, totiž v stredu havaroval. Podľa polície nedal prednosť na križovatke.

Poputuje snáď za mreže?

Keď Jiří Kajínek 23. mája vychádzal z brány rýnovické väznice, asi ešte netušil, že len za pár krátkych mesiacov mu bude hroziť, že by sa mohol za mreže vrátiť! V stredu totiž podľa všetkého spôsobil dopravnú nehodu kúsok od Plzne.

„Vodič, ročník narodenia 1961, pri výjazde z diaľnice D5 pravdepodobne nedal prednosť v križovatke a stretol sa s autom, ktoré riadil muž, ročník narodenia 1974,“ povedala hovorkyňa polície Hana Kroftová.

Nehoda sa zaobišla bez zranení. Kajínkov voz skončil s „pokrčeným plechmi“ – zadné ľavé dvere nesú odtlačok zo zrážky s druhým autom. Vnútri sa pochopiteľne aktivovali aj airbagy.

Ak bola nehoda skutočne Kajínkovov chybou, platí, že porušil podmienku Zemanovej milosti? „Pán prezident odpustil nevykonaný zvyšok trestu odňatia slobody. A stanovil podmienku v dĺžke siedmich rokov, počas ktorej sa omilostený nesmie dopustiť žiadneho trestného činu,“ uviedol v máji na tlačovke Jiří Ovčáček s tým, že ide o maximálnu dĺžku podmienky umožnenú právnym poriadkom. Hrozí snáď Kajínkovi, že pôjde späť do väzenia?

„O tom, či podmienka porušená bola, alebo nie, rozhoduje nakoniec opäť prezident republiky. Podľa môjho právneho výkladu sa ale kvôli dopravnej nehode do väzenia nevráti, vzhľadom k tomu, že nejde o úmyselný trestný čin,“ uviedol renomovaný pražský advokát Jan Černý.

Najznámejší český zločinec Kajínek: Môžem sa vrátiť do spoločnosti, tvrdil. Súd povedal nie

Jiří Kajínek, najslávnejší český väzeň, môže ísť znova sedieť! Úhlavný nepriateľ ho ženie na súdu