Ženská obriezka v Európe: Šialený otec potrestal vlastnú dcéru obriezkou

9643

Na súde Old Bailey v Londýne teraz stál otec štyroch detí, ktorý v roku 2010 a 2013 potrestal svoju dcéru ženskú obriezkou. Údajne to neurobil z tradičných pohnútok. Dcéru chcel len potrestať. Na súde sa obhajuje, že za to môže rozvod.

Muž (50), ktorého meno britská media tajia, v roku 2010 svoju desaťročnú dcéru potrestal nepochopiteľným spôsobom. Do ich domu v južnom Londýne priviedol za odplatu osobu, ktorá znetvorila dcérine genitálie. Všetko malo byť vykonávané obyčajnou žiletkou. Dievča bude mať doživotné následky.

 Scenár  sa opakoval 

Rovnaký scenár opakoval o tri roky neskôr. Na súde boli vyslovené fakty, z ktorých sa mnohým prítomným urobilo nevoľno. Otec psychopat dokonca počas „znetvorenia“ zapol cirkulár, aby zamaskoval výkriky dievčaťa.

Dievča počas krutého činu bolo pri vedomí, nedostala ani žiadne utišujúce prostriedky či lieky. „Dievča ich prosilo, nech prestanú. Bolo to márne. Silne krvácala,“ povedal na súde právnik.

Gynekológ, ktorý dievča vyšetril, podľa agentúry Reuters uviedol, že našiel jazvy a poranenia zodpovedajúce tomu, čo dievča opísalo.

„Podľa slov obvineného sa nejedná o akékoľvek kultúrne dôvody. Malo ísť o istú formu trestu,“ povedal na súde prokurátor Mark Heywood. Muž svoje štyri deti často trestal. Niekedy ich mlátil papučami, inokedy palícou. „Jeho správanie bolo kruté a drsné,“ uviedol ďalej Heywood.

 Krutý otec svoje činy  popiera 

„Jeho správanie, jeho neustále kričanie a trestanie detí sú veľmi vzdialené od bežného správania milujúceho otca,“ doplnil Heywood.

Otec na súde popiera, že by bol zodpovedný za dcérine obriezky. Podľa neho na neho obvinenia hodila jeho manželka, ktorá nesúhlasí s rozvodom. Súd naďalej pokračuje.

 Obriezka v  Európe 

Počet ženských obriezok v Európe pritom aj naďalej rastie. Podľa odhadov žije v niektorej z členských krajín EÚ s následkami obriezky až 500 tisíc žien. Bežne je ženská obriezka stále vykonávaná v 28 afrických krajinách a aj v mnohých štátoch Blízkeho východu a v Ázii. Trebárs v Somálsku postihuje cez 98 percent žien.

Zákroky sa líšia, ale môžu zahŕňať odstránenie klitorisu alebo čiastočné zošitie pyskov. V niektorých prípadoch ide o úplné chirurgické odstránenie vonkajších pohlavných orgánov.

Zvyčajne sa tieto zákroky vykonávajú malým dievčatám vo veku päť až osem rokov, a to v príšerných hygienických podmienkach. Pre ženy to predstavuje závažné zdravotné riziko.

V Európe žije pol milióna žien, ktoré podstúpili ženskú obriezku

Podľa odhadov hrozí v EÚ každoročne obriezka 180 tisícom dievčat a žien. Najviac je to vo Veľkej Británii (až 30 tisíc) a Nemecku (až štyritisíc). Približne pol milióna žien žijúcich v EÚ bolo prinútených obriezku v posledných rokoch podstúpiť. Len čísla počtu uskutočnených zákrokov v Británii, Francúzsku a Nemecku dosahujú takmer 150 tisíc obetí. Celosvetovo je každoročne obriezkou postihnutých vyše 125 miliónov žien a dievčat.