Štrnásťročné dievča zabili injekciou jedu do srdca! Jej posledná snímka vypovedá o neskutočnom utrpení v Osvienčime

3403

Mala ešte len 14 rokov, keď ju nacisti chladnokrvne zavraždili v nemeckom koncentračnom tábore v poľskom Osvienčime. Príbeh katolíckeho  dievčatká, ktorá sa nedočkala dospelosti, teraz ožíva vďaka farebným fotografiu z jej posledných rokov.

Czesława Kwok pochádzala z poľskej katolíckej rodiny a do Osvienčimu sa dostala spolu s mamičkou Katarzynou v decembri 1942. Snímok dievčatká pri nástupe do nemeckého koncentračného tábora odfotil poľský väzeň Wilhelm Brasse, známy tiež ako „slávny fotograf koncentračného tábora v Osvienčime“. Práve on je autorom neslávne preslávených snímok väzňov, z ktorých niektoré sú dodnes k videniu v osvienčimskom múzeu.

„Bola tak mladá a úplne vydesená. To dievčatko nechápala, prečo tam je a nerozumela, čo jej hovorili. Takže tá žena Kapo (dozorkyňa) vzala palicu a začala ju mlátiť do tváre. Tá Nemka si na nej len vyliala zlosť. Také krásne malé dievčatko, tak nevinné. Plakala, ale nič nezmohla,“ opísal Brassa okolnosti fotografie, na ktorej je dievčatko zachytené s rozbitými a zakrvácanými perami.

Čiernobiely snímok Czesława zaujal aj brazílsku umelkyňu Marínu Amaral, ktorá sa rozhodla smutný príbeh dievčatka ľuďom viac priblížiť a väzenský trojportrét kolorovali. „Je oveľa ľahšie sa priblížiť k ľuďom na dobových fotografiách v momente, keď ich vidíte vo farbe,“ vysvetlila.

Snímky umelkyne následne zverejnilo na Twitteri aj Osvienčimské múzeum a cez sociálne siete sa fotka dostala až k piatim miliónom ľuďom. Uverejnená bola pri príležitosti 75 rokov od smrti dievčatka. Czesław zomrela v koncentračnom tábore 12. marca, ani nie mesiac po svojej mamičke. Podľa informácií múzea mala dostať injekciu jedovatého fenolu do srdca.