Z obrovskej tragédie, pri ktorej žralok v egyptskom letovisku Marsa Alam zabil českého turistu Petra, otca dvoch dievčatiek, sa spamätávajú ďalej aj na brehu Červeného mora. Český Rozhlas Radiožurnál hovoril s Egypťanom, skúseným potápačom, ktorý vyslal v kritický moment Čechovi na pomoc svoje lode. Pomôcť mu už ale bohužiaľ sa nedalo. V tele obete nenašli pritom jediný zub, rozsah uhryznutie bol obrovský. Po žralokovi tak Egypťania pátrajú. A predĺžili zákaz plávania.

Strážcovia koralových útesov sa žraloka ďalej snažia nájsť, uviedol Český Rozhlas vo svojej reportáži z letoviska na brehu Červeného mora.

„Tá piatková tragédia je podivná, nevieme, o aký druh žraloka išlo. Nemáme fotografiu, nemáme svedectvo. V tele obete sme nenašli jediný zub. Rozmer toho uhryznutie bol ale strašne veľký. 40 centimetrov. A to zodpovedá jedine žralokovi tigriemu,“ povedal dnes ráno na ČRo Egypťan Hossam Helmy.

 Egypťan:  Bojíme sa ďalšieho útoku 

Ide o bývalého policajta, ktorý sa potápa za žralokmi. Má na konte päť tisíc ponorov a je CEO spoločnosti Red Sea Diving Safari, ktorá usporadúva organizované potápanie v Červenom mori.

Svojich ľudí na člnoch vraj poslal na pomoc Petrovi ako prvý, potrhanému mužovi už ale nebolo pomoci. „Predĺžili sme zákaz plávania a šnorchlovania z týchto mól o ďalší týždeň, všetci sa totiž bojíme, že by sa útok mohol zopakovať,“ pripustil Helmy.

 Pozor na plávanie  po poludní 

Atef Wagdy, starosta Marsa Alam sa k útoku vyjadril: „Turisti by si mali uvedomiť, že keď niekto pláva vo vode medzi 12. a 14. hodinou, slnko svieti priamo do mora. A keď niekto šnorchlujú alebo pláva, ide z neho strieborná žiara, a to láka žralokov,“ uviedol.

„Turista zomrel okamžite, s prvým uhryznutím. Žralok ho stiahol dole a trvalo nejakú dobu, než telo vyplávalo nahor (…) Telo bolo nájdené pred hotelom, neplávala na iné miesto,“ podotkol a odmietol aj špekuláciu, že okolo plávala loď, ktorá do mora hádzala uhynutý dobytok.

Už prvé uhryznutie žralokom bolo pre českého turistu v Egypte smrteľné

Desivé svedectvo manželky: Za Petrom sa objavil veľký tieň

Mrazivé svedectvo priniesla z osudného dňa manželka Petra, ktorého žralok zabil pred očami jeho ženy a jednej z dcér, zatiaľ čo druhá bola v tú dobu na hotelovej izbe.

„Peter skočil z móla do vody a len kúsok odplával. Zrazu sa otočil, začal zúrivo plávať späť. Stále sa otáčal a zúfalo sa snažil dostať k mólu. Zbadala som za ním vo vode veľký tieň a manžel zmizol pod vodou. Zrazu vyletel nad hladinu chvost žraloka a vyvalilo sa obrovské množstvo krvi,“ povedala MF Dnes. V Egypte boli prvýkrát, predtým boli dvakrát pri mori v Chorvátsku.