Jablkový koláč

634

Ako na to:

Preosiatu múku, maslo, žĺtok, cukor, soľ a vodu zmiesime na cesto, ktoré zabalíme do alobalu a na 2 hodiny uložíme do chladničky odležať.
Jablká olúpeme, rozštvrtíme a vyberieme jadrovníky. Štvrtiny jabĺk pozdĺž husto ponakrajujeme a pokvapkáme citrónovou šťavou.
Rúru vyhrejeme na 200 °C. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 4 mm a vyložíme ním formu na ovocný koláč. Cesto na dne formy popicháme vidličkou a obložíme štvrtinami jabĺk. Koláč pečieme 35 minút na druhej priečke rúry odspodu.
Cukor a žĺtka vymiešame do penista. Vanilkový cukor spolu so smotanou zamiešame do žĺtkovej hmoty. Žĺtkovou zmesou zalejeme koláč a pečieme ďalších 25 až 35 minút.
Po upečení necháme chvíľu vo forme chladnúť, potom vyložíme na kuchynskú mriežku a necháme celkom vychladnúť.

www.dobre-recepty.sk