Margherita: Slávnu pizzu pomenovali podľa talianskej kráľovnej, ktorá si ju veľmi obľúbila

496

Existujú snáď tisíce druhov pizze, ale najznámejšia je práve pizza Margherita, zložená z paradajok, bazalky a mozzarelly. Svoje meno dostala po talianskej kráľovnej, na ktorej počesť túto pizzu prvýkrát pripravil známy neapolský pekár už v roku 1889, a slávil s ňou obrovský úspech. Netrvalo dlho a ohlas pizze prenikol až za oceán.

V Amerike sa zje viac pizze ako v ktoromkoľvek inom štáte na svete. Američania pizzu proste zbožňujú. 350 tisíc kúskov pizze za sekundu alebo 30 miliónov kúskov pizze za deň, také čísla platia pre konzumáciu pizze v USA. V tomto biznise sa točí 45 miliárd dolárov, neuveriteľné číslo. A u toho všetkého stál na počiatku Raffaele Espozito.

Chrumkavá karfiolová pizza bez lepku

V 19. storočí bola pizza doma hlavne v Neapole, kde bola súčasťou pouličného rýchleho občerstvenia. Paradajky, mozzarella a olivový olej boli hlavné ingrediencie, ktoré boli ľahko dosiahnuteľné, a bolo teda ľahké vyrobiť pizzu najmä pre miestnych poľnohospodárov.

Raffaele Espozito bol veľkým popularizátorom rýchleho občerstvenia a pizze ako takej. Dobre chápal potenciál, ktorý tento pokrm v sebe už od polovice 19. storočia poskytoval.

Cuketová fitness pizza

V roku 1889 navštívil Neapol kráľ Umberto I. a jeho žena Markéta (Margherita) Savojská. Chceli okúsiť niečo z tradičných miestnych pokrmov a ich sprievodcovia im odporučili práve Espozita a jeho reštauráciu Pizzeria di Pietro.

Espozito sa dozvedel, kto má do jeho reštaurácie namierené. Nechcel nič riskovať a staviť len na jednu pizzu, a tak sa rozhodol servírovať hneď tri rôzne druhy slaného koláča. Jeden bol s cesnakom, druhý s plodmi mora a ančovičkami. Kráľovnej ale najviac zachutila tretia pizza, s čerstvými paradajkami, bazalkou a mozarellou. Tieto tri ingrediencie tiež symbolizovali farby talianskej vlajky. Espozito pizzu pomenoval Margherita na počesť talianskej kráľovnej.

Espozitova sláva rástla aj po odchode kráľovského páru. Kráľovná napísala neskôr Espozitovi list, kde sa znovu zmieňovala o jeho skvelej pizzi. Dnes je Espozitova pizzeria stále v prevádzke, hoci funguje pod názvom Brandi Pizza. List je v reštaurácii vystavený na čestnom mieste.

Sláva pizze Margherity sa šírila nielen po Európe, ale aj za oceánom, kam ju priniesli talianski imigranti. A tam zaznamenala ďalší úspech, pretože si ju obľúbili milióny Američanov. Prvýkrát pizzu začal v USA podávať Sergio Lombardi vo svojej pizzerii a Margherita pochopiteľne na jedálnom lístku nechýbala. Čoskoro vypuklo v Amerike doslova pizzové šialenstvo, ktoré trvá dodnes, ako dokazujú čísla z úvodu.

Pizza cesto