Tajomstvo zdravého stravovania

557

Energia v jedle
Na to, aby sme vydržali celý deň, sa musíme nakŕmiť jedlom, ktoré nášmu organizmu bude dodávať energiu postupne a dlhodobo. To dokážu celozrnné potraviny a rastlinné oleje. Celozrnný chlebík, nelúpaná ryža, ovsené vločky a celozrnné cestoviny môžete pokojne jesť 5- až 9-krát denne, obsahujú množstvo vlákniny, sacharidov a bielkovín, jednoducho povedané – samú „mňamku“ pre náš organizmus. Tieto potraviny nám dodajú správny základ pre aktívny deň. Primeraná porcia je taká, ktorá sa vám zmestí do dlane, teda porcia je pre každého človeka individuálna.

Ovocie je spása aj zrada
Slnko obsiahnuté v ovocných plodoch je pre nás nenahraditeľné. Ovocie obsahuje vysoký podiel vody, vitamínov, ale aj prírodného cukru, ktorý môže byť dvojsečnou zbraňou. Experti na stravu nám odporúčajú konzumovať dve až tri porcie ovocia denne, opäť platí dlaňová porcia. Pokiaľ nechcete zbytočne priberať, vyhnite sa konzumovaniu ovocia vo večerných hodinách, takto sa cukor nebude ukladať v našom tele.

Zelenina je všeliek
Zelenina je najvhodnejšou voľbou. Má málo kalórií, veľa výživných hodnôt a môžete jej zjesť čo vám hrdlo ráči. Stačí si len vybrať, ktorý druh zeleniny vám najviac chutí, a môžete hodovať.

Šošovica, hrášok, fazuľka a orechy
Strukoviny patria medzi potraviny, ktoré nám robia dobre. Na prvý pohľad síce taký šošovicový alebo hráškový prívarok nevyzerá príliš vábne, ale dodá telu látky ako bielkoviny, veľa minerálnych látok a vitamíny. Strukoviny majú aj dietologické účinky, zasýtia a nemajú veľa kalórií. Oriešky sa vo výživovej pyramíde radia na to isté miesto ako strukoviny. V miernom množstve prospievajú nášmu zdraviu a sú dôležité pre správnu funkciu mozgu, srdca a nervovú sústavu. Sú  bohaté na bielkoviny, vitamíny skupiny B, E, D a betakarotén, minerálne látky ako selén, horčík, železo, mangán a majú výborné účinky na dobrú pleť.


Ryby, hydina a vajíčka

Pokiaľ si svoj deň neviete predstaviť bez mäsa, ani nemusíte. Stačí len, ak prejdete z bravčového a hovädzieho na zdravší variant – ryby a hydinu, a potom si toto mäsko môžete dopriať aj dvakrát denne. O konzumácii vajíčok sa toho popísalo až-až. Dajte však na dobrú radu. Praženicu na raňajky si dajte v týždni raz, a nie päťkrát, a nebudete sa musieť strachovať o to, či vám vajíčka škodia alebo nie.

Pre silné kosti
Aj vám hovorila vaša mama, aby ste pili mlieko a jedli mliečne výrobky, inak neporastiete? V niečom síce mali pravdu, ale s mliečnymi výrobkami to tiež netreba veľmi preháňať. Pohár mlieka alebo jeden jogurt vám bohato vystačia a ochránia vaše telo pred osteoporózou. Pred plnotučnými variantmi radšej uprednostnite zdravšie nízkotučné.


To čo treba jesť len občas
Sladkosti, červené mäso (hovädzie, bravčové, zverina), zemiaky, biely chlieb, lúpaná ryža, biele cestoviny, maslo, vyprážané, slané a všetko mastné. Potraviny tohto typu síce veľmi dobre chutia, no náš organizmus znečisťujú, dodávajú mu málo energie a obsahujú veľa jednoduchého cukru, ktorý sa nám zahniezdi ako pneumatika okolo brucha alebo na stehnách a zadku. Tieto potraviny nám upchávajú cievy, môžu privolať infarkt alebo urýchliť vývoj aterosklerózy. Konzumáciu týchto pochúťok vám nezakazujeme. Ak na ne máte chuť, tak si raz za čas doprajte, ale riadne si ich aj vychutnajte, lebo ak ich zjete rýchlo, nielenže z nich nebude mať vaše telo úžitok, ale ani vy očakávaný pôžitok…

Zásady tohto stravovania sa riadia podľa výživovej pyramídy, sú overené generáciami a jedným z mála nesporných pravidiel zdravej výživy, na ktorých sa dokážu zhodnúť aj experti z oblasti zdravej výživy.

Hronský