Toto nie je kvapka vody, ale japonský vodný koláč!

1878

Ak niekto vie čarovať, potom japonskí kuchári. Síce ešte nedokážu premeniť vodu na víno, ale zato z vody vykúzlia sladký a úžasný chutný dezert.

Vodné koláč čiže shingen mochi, ako ho Japonci nazývajú, sa výhradne varí z krištáľovo čistej vody prameniacej v Japonských Alpách a z bieleho prášku agaru, ktorý sa vyrába z morských rias a vyznačuje sa vysokou želírovacou schopnosťou.

Japonci vriaci roztok nalejú do špeciálnych okrúhlych foriem s malým otvorom a nechajú v chlade stuhnúť. Priehľadné, ako by sklenené gule potom podávajú na mištičkách z bambusu, polievajú sirupom z hnedého cukru (kokumitsu) a sypú praženú sójovú múčku zvanú kinako.

Hoci sa našincom môže tento dezert javiť trochu slizký a ako samotná hruda Šulc, Japonci tvrdia, že je nesmierne osviežujúci a chutný. Pripomínajú však, že sa musí po na servírovaní rýchlo skonzumovať, pretože po polhodine sa rozpadne a vráti do svojho pôvodného, ​​tekutého stavu!