Thajsko zavrie pláž, ktorú preslávil DiCaprio a film Pláž

7345

Film Pláž (2000) režiséra Dannyho Boylea sa Leonardo DiCaprio ako Batôžkar vydáva do Thajska, kde sa zabýva na panenskej pláži Maya. Prúdy turistov ale pláž zničili natoľko, že ju thajské úrady museli dočasne zatvoriť.

Pláž Maya sa nachádza na ostrove Ko Phi Phi Leh v Indickom oceáne. Od roku 2000, kedy mal premiéru film Pláž s Leonardom DiCapriom, na ňu prúdia davy turistov. Tí si želajú zažiť trochu tej hollywoodskej mágie, ale pri svojich „nájazdoch“ znečisťujú a ničia podmorský život. Na pláž mierili denne priemerne 2 stovky lodí a 4 tisíc návštevníkov. Thajskej vláde došla trpezlivosť a rozhodla, že sa každý rok pláž na štyri mesiace zavrie a to počas hlavnej turistickej sezóny. Po zvyšok mesiacov bude počet návštevníkov limitovaný na 2 tisíc ľudí denne.

Podmorský vedecký prieskum odhalil, že poškodená je väčšina koralových útesov a podmorské zvieratá z pláže už takmer vymizli. „Je zničená a unavená, všetka tá krása z tej pláže vymizla,“ myslí si podmorský vedec Thon Thamrongnawasawa.

„Toto je dobrá príležitosť začať naše turistické strediská lepšie spravovať. Po prvom roku to ešte môžeme vylepšiť. Nie je to o vysokých číslach turistov samotných, ale skôr o udržateľnom turizme, z ktorého môžu profitovať aj miestny,“ dodáva Thamrongnawasawa. V roku 2017 navštívilo Thajsko 35 miliónov turistov, v roku 2000, kedy mala Pláž premiéru, len 10 miliónov.

Film Pláž sa točí okolo mladíka Richarda (Leonardo DiCaprio), batôžkára, ktorý pred ruchom veľkomesta utečie do exotického Thajska. Do rúk sa mu dostane zvláštna mapa nakreslená pomäteným Daffym (Richard Carlyle), ktorá, ak jeho informácie neklamú, vedie k neporušenému tropickému raju. Tak sa Richard dostáva na pláž Maya.