Islamisti poslali odkaz všetkým kresťanom, natočili popravu 11 osôb, mstia sa za Bagdádího

2347

Skupina afrických džihádistov, ktorí sa hlásia k takzvanému Islamskému štátu (IS), vo štvrtok zverejnila video hromadnej popravy. Označila ju za „odkaz pre kresťanov na celom svete“. Teroristi na zázname prezentujú 11 obetí ako kresťanov zo severovýchodu Nigérie, ktorých vražda je pomstou za nedávnu smrť vodcu IS Abú Bakra Bagdádího. V piatok o tom informovala agentúra AFP.

Asi minútové video natočené na bližšie neurčenom mieste je dielom teroristickej bunky, ktorá si hovorí Islamský štát v provincii Západná Afrika (ISWAP). Jedenásť mužov so zaviazanými očami sú pred kamerou najskôr zastrelení, následne i prebodnutí.

Nevesty Islamského štátu trestajú „bezvercov“. Obnovujú kalifát v utečeneckých táboroch

Záznam publikovala agentúra AMAKO, čo je propagandistický orgán samozvaného Islamského štátu, ktorému členovia ISWAP prisahali vernosť. Táto skupina, ktorá pôsobí v oblasti Čadského jazera, sa v roku 2016 odštiepila od islamistickej organizácie Boko Haram. Tá už desať rokov vedie ozbrojené povstanie v severovýchodnej Nigérii.

 Aktivita afrických islamistov sa  stupňuje 

Podľa AFP tento región v posledných dňoch zasiahla vlna islamistických násilností. Pri štedrovečernom útoku na kresťanskú dedine neďaleko Chiboku ozbrojenci zabili sedem ľudí a jedného človeka uniesli. Incident je pripisovaný Boko Haram, členovia ISWAP zase v nigérijskom štáte Borno v pondelok zaútočili na vojenskú základňu. O deň skôr ich útok na armádne konvoje neprežilo šesť vojakov, zatiaľ čo 30 džihádistov na inom mieste zablokovali významnú ceste, zabili šesť ľudí a niekoľko ďalších uniesli.

Chceli ukázať, že svet je plný dobrých ľudí. Zavraždili ich členovia Islamského štátu

ISWAP sa špecializuje na útoky proti nigérijskej armáde, počas svojho pôsobenia sa ale prihlásil k niekoľkým únosom členov humanitárnych organizácií. Má na svedomí júlový únos šiestich ľudí, z ktorých časť tvorili pracovníci medzinárodnej neziskovej organizácie Akcia proti hladu (ACF). Tá pred dvoma týždňami oznámila, že štyri z rukojemníkov ich únoscovia zabili.