Dohromady dvadsaťpäť rokov väzenia dostal milenecký pár, ktorý vo Veľkej Británii dlhodobo týral desiatky mužov a žien zo Slovenska. Moderní otrokári nútili svoje obete zadarmo drieť v umývačke áut, v noci ich potom posielali aj na ďalšie manuálne práce. Z výplaty Slováci nevideli nič. Keď nepracovali, ich „páni“ ich zamykali v dome. Ten jeden z mužov to popísal ako „bránu do pekla“.

„Hľadali ste svoje obete podľa podmienok, v akých sa nachádzali, podľa toho, ako zraniteľné boli finančne aj sociálne. Hľadali ste ľudí, ktorí mali len pramalé možnosti. Vaše obete pre vás mali rovnakú peňažnú hodnotu, ako majú kravy pre poľnohospodárov,“ povedal v stredu bristolský sudca, keď vynášal rozsudok.

Obaja otrokári modernej doby skutočne do Británie vozili prevažne mužov, ktorí na Slovensku nemali práve jednoduchý život – vyrastali v detských domovoch, v chudobných príbytkoch, narodili sa ako Rómovia. Cesta do Spojeného kráľovstva mala pre nich znamenať nový štart a lepší život.

Namiesto toho sa ocitli v „bráne do pekla“, ako jedna z obetí popísala dom, v ktorom slovenský Róm Tancoš s Polkou Gomulskou svojich otrokov držali. Malé izby so špinavými matracmi naraz obývalo aj päť ľudí, v celom dome s jednou kúpeľňou ich naraz žilo až desať, mužov i žien.

Naši v zahraničí: Otec piatich detí, Slovák Jozef P. (31), obvinený z vraždy mladej učiteľky Ashling Murphyovej, zostáva ďalej vo väzbe, rozhodol súd!

Celkový počet poškodených ide do desiatok, policajtom sa však nepodarilo všetkých dohľadať. Isté je, že dvadsaťdeväť Slovákov bolo ochotných poskytnúť dôkazy o svojich útrapách a pätnástich z nich sa podarilo dokázať  týranie.

Tancoš a Gomulská nútili Slovákov pracovať zadarmo v umývačke áut v Bristole a okrem toho ich posielali aj na ďalšie manuálne práce v ďalších firmách. Po nociach museli napríklad chytať kurčatá určené na porážku, baliť mlieko alebo triediť balíky. Často tak pracovali prakticky celý deň, sedem dní v týždni. Jeden z otrokov musel ísť na smenu aj so zlomenou rukou.

„Maroš Tancoš prišiel do Veľkej Británie z Českej republiky okolo roku 2008. Začal tu nový život a vybudoval podnik „Marios Car Wash“. Mal kontakty na sirotince a osady na Slovensku a často sa do svojej krajiny vracal. Ľuďom tam rozprával o svojom britskom živote a sľuboval im dopravu, bývanie aj jedlo, keď sa k nemu pridajú,“ opisuje riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry pre Wales a západné Anglicko (NCA) Colin Williams pre Bristol Live.

Tancoš podľa neho dobre vedel, ako zúfalí títo ľudia sú a čo chcú počuť. Pôvodná dohoda znela, že si za ubytovanie a stravu bude brať polovicu ich zárobkov. „Namiesto toho sa muži stali obeťami moderného otroctva,“ dodal Wiliiams.

Slováci vo Veľkej Británii zotročovali krajanov! Nútili ich drieť 14 hodín denne za smiešne peniaze

 Hra na dobrého a zlého  policajta 

Jedna z obetí v otroctve údajne strávila osem rokov. „Zničili mi polovicu života. Ponižovali ma, za každý malý prehrešok ma bili a trestali. Na to nikdy nezabudnem,“ hovorí muž. Ďalší popisuje, že do Británie odišiel, pretože chcel zaistiť svoju rodinu a „dať jej viac, než mala na Slovensku“.

„Ale to, čo som zažil u Maroša, môj život úplne prevrátilo naruby. Nesmel som odchádzať sám z domu a jediné, čo som poznal, bola práca. Celý čas som myslel iba na to, že som otrok. Mal som za to, že nemám ako sa odtiaľ dostať preč,“ dodáva. Jedna zo žien utiekla po tom, čo otehotnela a porodila podvyživené dieťa, píše The Guardian.

Obaja zločinci mali obete úplne vo svojej moci. Gomulská, ktorá v páre hrala úlohu „dobrého policajta“, svojich podriadených bežne sprevádzala do banky aj na úrady, aby im následne mohla zabaviť všetky dokumenty, prístupy k ich účtom a platobné karty. Tancoš ich ako „zlý policajt“ slovne i fyzicky týral, aby sa nebúrili.

Naši v zahraničí: Dvaja Slováci „vybielili“ v Ostrave obchody s elektronikou! 

Vydesení ľudia tak vraj mali strach opustiť svoje obydlie aj vo chvíli, keď ich tam otrokári výnimočne nezamkli. To robili vždy, keď nebolo čo na práci. Vzhľadom na to, že si otroci museli vymieňať doklady aj identitu, aby sa navzájom mohli striedať na svojich smenách, nestávalo sa to zrejme príliš často.

Na hroznú prax sa prišlo až potom, čo sa jednej z obetí podarilo utiecť späť na Slovensko a oznámiť to tamojším úradom. Polícia zistila, že medzi rokmi 2010 a 2017 obaja páchatelia vyviedli z účtov ich skutočných vlastníkov 300 tisíc libier. Okrem toho „ušetrili“ necelý milión libier tým, že ľuďom neplatili za prácu v autoumyvárni.

Toľko by si totiž obete celkom zarobili, ak by dostávali minimálnu mzdu. Svojim obetiam Tancoš zabavoval aj „tringelt“, ktoré im dávali zákazníci. Peniaze potom obaja utrácali v kasíne, na hazardných portáloch a v predajniach ojazdených áut.

Naši v zahraničí: Predajnú ženu (26) v Tepliciach „nútila k sexu“ slovenská dvojica, zatkli ich policajti

Obvinení boli v roku 2019 a súdny proces začal tento rok v januári. Po mesiacoch pojednávania prišiel rozsudok. Tancoš ako hlavný tvorca plánu od súdu odišiel so šestnástimi rokmi väzenia, Gomulská potom dostala deväť rokov. Sudca navyše nariadil, že si obaja musia odsedieť dve tretiny trestu namiesto obvyklej polovice, píše denník The Independent.

Záber britskej TV odkiaľ pochádzali novodobý slovenskí otroci

Medzi preukázanými zločinmi bolo obchodovanie s ľuďmi, nútená práca a sprisahanie. Zatiaľ čo Tancoš sa k svojim činom verejne nevyjadruje, jeho partnerka trvá na tom, že sa Slováci v Británii mali lepšie ako doma.

Policajti na koňoch viedli spútaného černocha na lane. Pripomenulo doby otroctva

Navesovali ste dojem určitého vzhľadu a istej sympatie, ale vaše skúsenosti vás neodradili od toho, aby ste svojho partnera podporovali v niečom, čo bolo zločinné podnikanie a vy ste to veľmi dobre vedeli. Mali ste na výber, ale rozhodli ste sa zle,“ povedal sudca Tancošovej družke.