Nobelovu cenu za ekonómiu získali Američania Fama, Schiller a Hansen

870

Porota ocenila ich empirickú analýzu cien aktív. Ako odmenu získali 8 miliónov švédskych korún, teda okolo 900 tisíc eur.

Nobelov výbor v Štokholme spresnil, že ekonómovia boli ocenení za modely predpovedania vývoja cien akcií, úverov a nehnuteľností.

Robert Schiller je jedným z najcitovanejších a veľmi dobre predávaných ekonómov. Dlhodobo sleduje akciové trhy a je jedným z tých, ktorí už pomerne dlho pred pádom hypotekárneho obra Lehman Brothers upozorňovali na možnú krízu na trhu s nehnuteľnosťami.

Eugene Fama býva označovaný otcom moderných financií. Aj on sa zaoberá výskumom trhov a ich efektivity. Svoj výskum zameral najmä na vzťah medzi riskovaním a návratnosťou.

Eugene Fama býva označovaný otcom moderných financií. Aj on sa zaoberá výskumom trhov a ich efektivity. Svoj výskum zameral najmä na vzťah medzi riskovaním a návratnosťou. Autor dvoch kníh a vyše stovky odborných článkov za svoj výskum zákonitostí sveta financií získal už niekoľko cien.
„Je to zaujímavá voľba, dať Nobelovu cenu za ekonómiu Famovi a Hansenovi na jednej strane a Shiller na strane druhej. Človek by mohol povedať, že HANSEN a Famovy modely veľmi prispeli ekonomickej kríze, a naopak Shiller leta varoval pred zjednodušujúcim pohľadom na finančné trhy a predpovedal hypotekárnej kríze, “ napísal na Facebook Dan Ariely, americký vedec, ktorý je profesorom psychológie a behaviorálnej ekonómie na Duke University v Severnej Karolíne.