Výnimočný stav dáva ďalšie dodatočné právomoci vláde, ktorá bude môcť ešte tvrdšie zasiahnuť proti účastníkom prevratu a ich prívržencom, čo sú podľa tureckých predstaviteľov priaznivci hnutia moslimského duchovného Fethullah Gülen, ktorý dlhodobo žije v USA. Prezident Erdogan bude môcť vládnuť pomocou dekrétov a bude možné obmedziť právo na zhromažďovanie či slobodu slova.

Turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş v televízii NTV povedal, že práve kvôli obmedzeniu niektorých základných práv Ankara dočasne odstúpi od Európskeho dohovoru o ľudských právach, ktorým je Turecko signatárom. Rovnaký postup zvolilo Francúzsko, ktoré vyhlásilo výnimočný stav po vlaňajších teroristických útokoch v Paríži a nedávno ho predĺžila kvôli masakru v Nice. Podľa Kurtulmuşe je však pravdepodobné, že výnimočný stav v Turecku skončí za jeden až jeden a pol mesiaca. Turecký minister spravodlivosť Bekir Bozdag vyhlásil, že hlavným cieľom výnimočného stavu je zabrániť ďalšiemu možnému pokusu o prevrat.

O výnimočnom stave bude vo štvrtok hlasovať turecký parlament, čaká sa však, že opatrenia bez väčších prieťahov schváli. Ruku pre v 550 člennóm národnom zhromaždení celkom iste zdvihne všetkých 317 poslancov vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP). Podporu dnes sľúbili aj zákonodarcovia z krajne pravicovej Strany národnej akcie (MHP).

Turecké úrady začali už v sobotu s rozsiahlymi čistkami v štátnych inštitúciách, ktorých cieľom je odstrániť Gülenových údajných priaznivcov. Personálne čistky sa dotkli už viac ako 50 000 vojakov, policajtov, sudcov, prokurátorov či učiteľov, ktorí boli buď zatknutí, prepustení z práce či odvolaní z funkcií. Cez 9000 ľudí, väčšinou vojakov, je vo väzbe. Zatýkanie pokračuje aj vo štvrtok. V stredu súd do väzby poslal ďalších 112 podozrivých, vrátane niektorých sudcov najvyššieho súdu a prokurátorov, uviedla dnes agentúra Anadolu.

Ankara sa tiež snaží predísť úteku ľudí podozrivých z účasti na prevratu do zahraničia; okrem iného sprísnila dohľad nad pobrežím Egejského mora, odkiaľ je blízko k gréckym ostrovom. Hliadky z rovnakého dôvodu posilnila aj grécka pobrežná stráž.