Začal s nimi súd

Za mimoriadneho záujmu predovšetkým zahraničných médií začal v stredu ráno v juhomaďarskom meste Kecskemét súd so skupinou 11 mužov obžalovaných v súvislosti s predvlaňajším úmrtím 71 migrantov v chladiarenskom vozidle. Prokuratúra pre obžalovaných žiada dlhoročné tresty väzenia vrátane doživotie. Rozsudok by mal padnúť do konca roka.

Udusené desiatky obetí,

prevažne Sýrčanov, Iračanov a Afgancov, medzi ktorými boli aj ženy a detí, objavila rakúska polícia pred dvoma rokmi 27. augusta v opustenom vozidle pri diaľnici neďaleko hraníc s Maďarskom. Pretože zomreli ešte pred prejdením hraníc, prevzalo vyšetrovanie vrátane súdneho konania Maďarsko.

Štyria členovia gangu,

ktorí sa tragického prevoze priamo zúčastnili, sú obžalovaní z vraždy a prokuratúra pre nich navrhuje doživotné odňatie slobody. Pre zvyšných sedem obžalovaných chce dlhoročné tresty väzenia v dĺžke až 20 rokov.

Proces začal za prísnych bezpečnostných opatrení. Podľa agentúry APA súd sledujú predovšetkým zahraničné médiá a o 80 miest v pojednávacej sieni zviedlo boj okolo stovky novinárov.

Hlavou pašeráckého gangu

bol 30-ročný Afganec, ktorý v Maďarsku získal štatút medzinárodne chránenej osoby, o ktorý neskôr prišiel. Ostatní členovia pašerácke skupiny sú bulharskí občania. Jeden z nich je stále na úteku, a preto je súdený v neprítomnosti.