Polici unikal dlhých 15 rokov. Peter Tobin bol nakoniec odsúdený za znásilnenie a vraždy troch mladých dievčat na doživotie. Polícia ale stále verí, že obetí bolo oveľa viac. Dozvieme sa niekedy pravdu?

Angelika Kluková pochádzala z mesta Skoczów blízkosti Krakova. V lete 2006 si privyrábala na brigáde ako upratovačka v kostole Svätého Patrika v škótskom Anderstone v oblasti Glasgow. Na miestnej fare aj bývala. Peniaze 23-ročná dievčina potrebovala na škandinávske štúdia, chodila na ne na Gdanskú univerzitu.

Peter Tobin

V rovnakom kostole pracoval ako údržbár aj šesťdesiatročný Pat McLaughlin. Dostal sa sem pomocou charity „Bochníky a ryby“, ktorá pomáhala bezdomovcom. „Spoznal som ho raz za strašné búrky, keď k nám prišiel. Pomáhal nosiť veci dovnútra, bol to veľmi tichý človek. Bol veľmi nápomocný,“ opísal ho Dennis Curan, ktorý pracoval pre Bochníky a ryby, v dokumente:

 Tobin:  Portrait of Serial Killer 

McLaughlin potom začal pracovať ako údržbár v kostole. Bol obľúbený a všetci mu verili. Obľúbila si ho aj poľská študentka. V nedeľu 24. septembra 2006 ale Angelika Kluková zmizla. Druhý deň to ľudia z fary oznámili miestnej polícii. Tá prišla, prehľadala kostol a okolie a vypočula aj tichého a pokojného údržbára. V utorok však zmizol aj McLaughlin, keď sa neukázal v práci. Popoludní už bola jeho fotografie v médiách s popisom, že ide o človeka, s ktorým bola stratená študentka videná naposledy.

 Jedna z najstrašnejších  vrážd 

Na políciu sa ozvala žena, ktorá v mužovi spoznala svojho suseda. Lenže nepoznala meno Pat McLaughlin, sused sa volal Peter Tobin. Ten opustil Glasgow, odišiel najprv do Edinburghu a následne do Londýna, kde sa dal zapísať v nemocnici pod ďalšom vymysleným menom James Kelly. Mal ale smolu, jedna zdravotná sestra spoznala jeho tvár z televízie.

Angelika bola zrejme posledná obeť

V piatok večer našla polícia pod podlahou kostola skrvavené telo Angeliky Klukovej. „Bol to jeden z najbrutálnejších prípadov, aký som riešila. Desivý pohľad,“ opisovala forenzná expertka Carol Westonová, ktorá sa k telu dostala ako prvá.

„Bola to jedna z najstrašnejších vrážd, akú som za 32 rokov u polície zažil. Bolo to otrasné. Nedokázal som si predstaviť, ako niekto mohol spáchať taký zločin na bezbrannej milej žene. To, ako dlho zostal chladnokrvne na mieste činu a zahladzoval stopy, ukazovalo na dielo skúseného vraha, že musel niečo podobné spáchať už v minulosti,“ hovoril detektív David Swindle.

 DNA ho  usvedčilo 

V pondelok už mala polícia výsledky analýzy DNA zo spermií nájdených na tele obete. Profil DNA sa zhodoval s Petrom Tobin. Toho medzitým polícia previezla späť do Glasgowu, on však všetky obvinenia z vraždy poprel.

Čo sa teda o osem dní skôr stalo? Tobin študentku v garáži vedľa kostola udrel odtrhnutou nohou od stola, zviazal, znásilnil, zmlátil a dobodal. Jej telo potom obalil igelitom a napchal do úzkej prieluky pod podlahou kostola. Potom ďalej pripravoval charitatívnu nedeľnú večeru. Tú potom vydával s ďalšími ľuďmi z charity nad „hrobom“ mladej Poľky Angeliky.

Polícia začala preverovať Tobinov šesťdesiatročný život. Kriminalisti zistili, že sa často sťahoval a užíval takmer 40 rôznych mien. Medzi rokmi 2005-2006 používal 30 rôznych mobilných telefónov. Polícia verila, že má Tobin čo skrývať. Zložili špeciálny tím a spustili operáciu Anagram, ktorá mala určiť, čoho všetkého sa Tobin dopustil.

Problémy so zákonom mal Tobin už od detstva. Roky strávil v polepšovni, neskôr vo väzení pre mladistvých delikventov – to všetko za drobné zločiny ako krádeže a falšovania. V roku 1970 si ako 24 ročný vzal 17ročnú Margaret Louise Mountneyovou.

Niekoľko mesiacov manželstva klapalo, potom ale Tobin začal svoju ženu ponižovať, nedovoľoval jej opúšťať byt. Keď jednu noc odmietla sex, bodol ju nožom do brucha a sex si vynútil. Potom z bytu odišiel. Margaret zachránil sused, ktorý zavolal sanitku, inak by vykrvácala. Mountneyová bojovala v kóme tri týždne o život. O tom, že ju dobodal manžel nikomu zo strachu nepovedala, o rok neskôr sa s ním neskôr rozviedla.

 Manželky museli od neho  utekať 

V roku 1973 sa Tobin oženil druhýkrát, vzal si 30-ročnú zdravotnú sestru Sylviu Jefferiesovú. S ňou mal dlhodobo nezamestnaný muž dve deti (syn ale zomrel krátko po pôrode), divoké násilné manželstvo však opäť trvalo len krátko – tri roky. Obe manželky za pomoci ľsti utiekli a tým si možno zachránili život.

V polovici 80. rokov nadviazal vzťah s mladučkou Cathy Wilsonovou, ktorá mu v roku 1987 – v jej 15 rokoch – porodila syna. Tobin si Wilson o dva roky neskôr vzal. Aj tu išlo o vzťah, kedy Tobin manželku napádal. Syna však miloval a nikdy mu neublížil. Preto mu ho Wilsonová požičiavala aj po roku 1990, keď sa manželstvo rozpadlo.

Tobin syna využíval ako lákadlo, aby dostal domov dievčatá na stráženie. Dve z nich v noci 4. augusta 1993 opil, zdrogoval a s nožom v ruke znásilnil. Pre syna si už predtým prišla Wilsonová, takže bol v byte s 14ročnými dievčatami sám. Omámené a zneužité ich nechal v byte a odišiel, nechal však pustené vyhorenia plynové horáky na sporáku. Dievčatá prežili len náhodou. Polícia vyhlásila po Tobinovi pátranie, ten sa medzitým ukrýval u jednej náboženskej sekty.

Dopadli ho neskôr v Brightone. 18. mája 1994 bol Tobin za znásilnenie odsúdený na 14 rokov do väzenia, za pokus o dvojnásobnú vraždu nakoniec súdený nebol. Za mrežami strávil 10 rokov, na slobodu vyšiel ako 58ročný v roku 2004. Ako registrovaný sexuálny deviant mal políciu informovať o svojom pobyte. Ďalej so svojím charizmom lákal mladé dievčatá do barov, jednu dokonca v roku 2005 napadol. Tobin zmizol a opäť menil mená. Sedem mesiacov po napadnutí si našiel prácu v kostole Svätého Patrika v Anderstonu. Tam spoznal Klukovú …

 Najväčší pátracej akcie v  dejinách 

Detektívi mu jej vraždu preukázali silnými forenznými dôkazmi. Okrem DNA zo spermií mali aj stopy jej krvi na Tobinových hodinkách. Aj na jeho tričku našli stopy DNA Klukovej. V rámci operácie Anagram kriminalisti spájali prípady zmiznutých žien a dievčat s miestami, kde sa mohol Tobin v minulosti pohybovať. A boli úspešní. Našli spojenie v prípade jednej z najznámejších káuz zmiznutej dievčiny, ktorá sa tiahla už 15 rokov. Pätnásťročná Vicky Hamiltonová bola naposledy videná 10. februára 1991, keď sedela na zastávke vo Falkirku, jedla rybu s hranolčekmi a čakala na autobus, ktorý ju mal odviezť domov do Redding. Jej zmiznutie sa zmenilo v najväčšiu  pátraciu akciu v dejinách Škótska. Polícia vypočula takmer 7000 ľudí. Neúspešne. „Prosím, spojte sa s nami. Dajte polícia vedieť, že je v poriadku. Nič iné nechcem, len vedieť, že je v poriadku,“ prosila matka Vicky z nahrávky, ktorú často púšťali televízie.

Operácia Anagram odhalila, že Tobin mohol byť ten večer v rovnakom meste ako Hamiltonová.

Iba pätnásťročná Vicky Hamiltonová

Tobin mal tou dobou dom v neďalekom Bathgate, býval tam niekoľko mesiacov. Keď policajní technici dom prehľadali, našli na pôde ukrytý nôž. Na ostrí boli zvyšky kože. Podľa analýzy DNA patrili Vicky Hamiltonovej. Tobin bol tou dobou už vo väzbe – obvinený z vraždy Klukovej, teraz mu pridali obvinenie z únosu Hamiltonovej. Pre obvinenia z vraždy chýbalo telo. „Bol pokojný. O Hamiltonovej tvrdil, že ju vôbec nepozná a nemôže nám pomôcť. Hovoril, sa nikdy nestretli,“ opísal jeden z vyšetrovateľov.

 Hľadalo sa 18-ročné  dievča 

Šesť mesiacov po zmiznutí Hamiltonovej – 5. augusta 1991 – začala polícia v Essexe pátrať po 18-ročnej Dinah McNicolovej. Naposledy bola videná pri diaľnici M25, keď sa vracala z hudobného festivalu. Jeden svedok Dinah videl odchádzal v aute s mužom, ktorý mal zrejme škótsky prízvuk. Mesiace trvajúce rozsiahle pátranie k ničomu neviedlo. „Keď nám odovzdali kolegovia zo Škótska v roku 2007 dáta, ktoré v rámci operácie Angram nazbierali, razom bol z Tobina hlavný podozrivý,“ povedal detektív Tim Wills z Essexu.

Polícia zistila, že mesiace po zmiznutí McNicolovej bola použitá jej kreditná karta v miestach, kde sa Tobin pohyboval. Polícia v Essexe tak znovu otvorila jej prípad. Pátranie ich priviedlo aj k domu číslo 50 v ulici Irvine Drive v Margate, kde Tobin na začiatku 90. rokov tiež býval. Sused si spomenul, že tam kedysi Tobin kopal veľkú jamu, vraj pieskovisko pre syna.

5. augusta 1991 – začala polícia v Essexe pátrať po 18-ročnej Dinah McNicolovej

Špecialisti našli pod pieskovisko ľudské pozostatky zabalené v igelite. Na tlačovej konferencii 13. novembra 2007 polícia oznámila, že ide o telo Vicky Hamiltonovej. Detektívi z Essexu pritom čakali, že tu nájdu telo Dinah McNicolovej. Tobin tak musel rozpolené telo Hamiltonovej viezť takmer 750 kilometrov ďaleko. Pitva preukázala, že vrah dievča zdrogoval, znásilnil a uškrtil.

Tri dni po tlačovej konferencii objavili policajti na záhrade i pozostatky McNicolovej. Aj jej telo bolo zabalené v igelite. Pitva tentoraz nedokázala určiť príčinu smrti. Zistila, že však bola tiež omámená.

Josef Svoboda patrí k „najúspešnejším“ masovým vrahom v histórii Československa. Josef rozsekal sekerou 5 detí a 2 dospelých

Tou dobou bol už Tobin vo väzení, odsúdený na 21 rokov za vraždu Angeliky Klukovej. Po ďalších dvoch súdoch skončil vo väzení na doživotie bez možnosti prepustenia.

Policajti ale neverili, že zabíjal len v týchto troch prípadoch. Pri prvej preukázanej vražde mal cez 40 rokov. Podľa expertov žiadny sériový vrah nezačína takto neskoro. V rokoch 1968-1969 niekto zabil tri mladé ženy po ich stretnutí v tančiarni Barrowland Ballrom v Glasgowe. Vrah, ktorý dostal prezývku Biblie John, svoje obete tiež znásilnil a uškrtil.

 Trojnásobný vrah  Biblie John 

nebol nikdy chytený Tobin sa v tej dobe v Glasgow nachádzal. Jeho modus operandi zodpovedal štýlu Biblie Johna. Aj identikit sa nápadne podobal Petrovi Tobin. Na polícii sa po 40 rokoch prihlásili aj dve ženy, ktoré tvrdili, že Tobin do tančiarni chodil. V septembri 2010 však zomrel jediný človek, ktorý videl Biblia Johna – 74-ročná Jean McLachlanová, ktorá s vrahom išla taxíkom a podľa jej líčenie bol nakreslený identikit. DNA z prípadu Biblie Johna sa podľa polície už nedá použiť, je zničené zlým skladovaním. Dôkazy na obvinenia tak chýbajú.

74-ročná Jean McLachlanová, ktorá s vrahom išla taxíkom a podľa jej líčenie bol nakreslený identikit Biblie Johna

Medzi Tobinovými vecami našla polícia aj veľké množstvo ženských šperkov – tiež to napovedá o ďalších obetiach. V roku 2016, na desaťročné výročie vraždy Angeliky Klukovej, povedal detektív David Swindle denníka The Sun: „Tobin bol sadistický vrah odhodlaný brať životy pre svoje vlastné potešenie. Sú tu bezpochyby ďalší ľudia, ktorých Tobin zabil. Lenže len on vie, kde sú.“

Peter Tobin, ktorý sedí vo väzení v Edinburghu, sa tam pochválil, že má na svedomí 48 vrážd …