Rodina dostala poďakovanie od ľudí, ktorým synove orgány zachránili život

1334

3. decembra minulého roka nečakane zomrel mladý muž z New Jersey. Jeho pozostalí sa aj cez veľký zármutok rozhodli pre dobrú vec a súhlasili s darovaním jeho orgánov.

Dvadsaťosemročný Daniel Bassillo utrpel na konci minulého roka ťažký astmatický záchvat, ktorý ho bohužiaľ pripravil o život. Aj keď to pre rodinu bola krutá rana, všetci sa rozhodli, že jeho smrť pomôže aspoň dobrej veci. Lekárom poskytli súhlas s darovaním jeho orgánov potrebným.

„Ani na moment sme nezaváhali,“ rozpráva Danielova dvadsaťšesťročná sestra Alexa. „Nebolo čo riešiť. Nikomu neprajem, aby stratil najdôležitejšiu osobu v živote, ale keď sa už tak stane, tú stratu môžete aspoň premeniť v niečo dobré… Prečo by ste to neurobili? Jeho smrť bola tak náhla a tragická, že človek skoro až verí, že musel zomrieť, aby ďalší ľudia mohli žiť.“

Niekoľko týždňov po svojom rozhodnutí dostali list s poďakovaním. Okrem iného v ňom stojí: „Ďakujeme vám za nesebecké rozhodnutie dať život iným. Kým ste smútili, povedali ste áno záchrane životov a navrátenie zdravie ľuďom, ktorí to potrebovali. Rodiny ako vy obnovujú našu nádej, že láskavosť a štedrosť stále existujú.“

Súčasťou textu je následne výpis jedincov, ktorým mužove orgány pomohli.

Danielovo srdce dostal tridsaťdva ročný muž. Danielovu pečeň dostala päťdesiatštyri ročná žena, ktorá bola na zozname čakateľov už od roku 2007. Časť pečene bola tiež transplantovaná jednoročnému chlapcovi. Pankreas a ľavú obličku dostal tridsaťšesť ročný muž. Danielova pravá oblička transplantovali šesťročnému chlapcovi. Zosnulý mladík sa stal aj darcom tkaniva, ktorá môže pomôcť pacientom s chronickou bolesťou a obmedzenou pohyblivosťou.

„Som si istá, že keď rodičia uvidia toho šesťročného chlapca alebo budu počuť srdce môjho brata biť v inej hrudi, bude to pre nich upokojujúce,“ uzatvára Alexa.