Česko už nemá byť smetiskom Európy, apeluje Andrej Babiš. Na stretnutí ohľadom dvojakej kvality potravín sa politici dohodli so zástupcami reťazcov na rozdelení tovaru podľa obalov, tak aby mali zákazníci na výber. Zákaz dvojakej kvality by potom mal platiť pre všetky tovary.

„Majonéza v Španielsku má síce rovnaký obal ako u nás, ale obsah je iný. Iný je olej, obsah glukózy atď,“ argumentoval Babiš na tlačovej konferencii po rokovaní s šéfmi veľkých reťazcov. Obchodníci dnes podľa svojho tvrdenia nemajú ani možnosť nakúpiť si rovnako kvalitný tovar ako napríklad pre trh v Nemecku a v niektorých prípadoch ani napríklad v Maďarsku.

Luxusné potraviny Eliseevskij prežili desaťročia. Dodnes si v nich môžete nakúpiť

Podobnú prax sa síce pokúšali zrušiť europoslanci na svojom poslednom zasadnutí pred európskymi voľbami, riešením je ale nakoniec skôr legalizácia dvojakej kvality.

 Dvojaká kvalita aj pre drogériu a  elektroniku 

Český minister poľnohospodárstva Miroslav Toman preto chystá novelu zákona o potravinách, ktorú by mala vláda prerokovať spolu s návrhom ministra priemyslu a obchodu Karla Havlíčka, ktorý chce zakázať podobnú dvojaký kvalitu aj pre drogériu a všetkého ďalšieho tovaru.

Obchod v Montreale predáva potraviny bez obalu a neprodukuje odpad

Ak sa v regáloch obchodov objavia tovary inej kvality, musia byť jasne označené iným obalom. „Reťazce, keď predávajú tovar a rovnaký obal sa vyskytuje v inom členskom štáte, tak tam musí byť rovnaká kvalita. Ak tá kvalita bude iná, tak by ten tovar mal byť odlíšené obalom,“ povedal novinárom premiér Babiš.

 Za prehrešky pokuta až 2  milióny eur 

Pokiaľ by tovar nebol jasne odlíšený, hrozila by za nepovolený predaj tovaru v „originálnom obale“, ale horšej kvality až 2milionová pokuta.

Česi ale aj Slováci kupujú lacné poľské potraviny aj napriek aféram, dovoz trhá rekordy

„Chceme, aby reťazce, ktoré predávajú tovar, zásadne odlíšili, ak sa vyskytuje iná kvalita, aby naši občania, zákazníci mali možnosť si vybrať ten výrobok podľa kvality. A aby ten výrobok bol odlíšený obalom a aby bol dostupný na českom trhu,“ tvrdí Babiš. Práve dvojaký kvalita tovaru sa tak stáva jedným z hlavných tém kampane pred voľbami do Európskeho parlamentu.

Babiš verí, že sa podobná prax podarí zaviesť v rámci celej únie. „Riešenie bude až po európskych voľbách,“ dodal premiér.

JAHNÁTEK: Každý občan SR by privítal lacnejšie potraviny