Český milionár si v Chorvátsku vyrobil hanbu. V prístave z luxusnej jachty do mora potajomky vypustil splašky. Chorváti zúria!

1601

O poriadnej rozruch sa postarala luxusné jachta v chorvátskom prístave Komiža na ostrove Vis. Plavidlo Liz Mary, patriaci podľa miestnych médií českému milionárovi, tu malo v noci potajomky do mora vypustil splašky. Miestne sú od zlosti bez seba, znečistený Jadran ich totiž trápi už dlhšiu dobu a u detí sa kvôli tomu objavujú kožné infekcie.

Snímka zachytávajúce bezohľadné správanie sa objavil na facebookových stránkach Volim Komiž. „Námorná turistika bez kontroly a bez sankcií v živom prenose. Jachta Liz Mary vypúšťa výkaly v prístave Komiža o 22:30,“ napísal k fotke Andro Žuanić, ktorý snímku zverejnil. A pod jeho príspevkom sa strhla mela!

„Najhoršie je, že toto sa deje stále a nikto nič nerobí,“ hnevajú sa Chorváti, ktorých túto sezónu trápi obzvlášť znečistený Jadran. Európanmi obľúbené mora je podľa expertov plné fekálií, ktoré do neho vypúšťajú práve neporiadné lode. Najhoršia situácia je v malých nestrážených prístavoch. A znečistenie spôsobuje už aj zdravotné problémy, najmä u detí. Napríklad pri Zadare sú podľa servera Zadarskilist.hr tento rok hlásené desiatky prípadov kožných infekcií, za ktoré zrejme môžu práve výkaly v mori.

Poctivci VERSUS kradoši

Podľa chorvátskeho portálu Morski.hr patrí dotyčná jachta Liz Mary v hodnote približne 3,6 milióna EUR nemenovanému českému boháčovi. Prípadom sa už zaoberá aj starostka Tonka Ivčević. „Je to neprijateľné! Budeme sa brániť všetkými možnými spôsobmi, aby sa toto už nedialo. Vzhľadom k tomu, že sa to stalo v námornej oblasti, my ako mesto ani naše obecné polície nemáme žiadnu právomoc, ale včera v noci som poslala oznámenia koncesionárom a prístavnému magistrátu,“ povedala serveru.

Ďalší z nebezpečných žralokov pri brehoch Jadranu?