Srbi chcú vztýčiť obrý kríž na hore, z ktorej ostreľovali Sarajevo

847

Obyvateľov Sarajeva však kríž rozhorčil, bosnianski Moslimovia chcú vztýčenie kríža brániť vlastnými telami.

Pred dvadsiatimi rokmi tu stáli srbske batérie diel a tanky, ktoré pálili dole na Sarajevo. Vždy, keď z tohto najväčšieho kopca na juh od mesta zahrmelo, znamenalo to pre ľudí v Sarajeve, že sa blíži smrť. Počas obliehania mesta v rokoch 1992 až 1996 zahynulo jedenásť tisíc ľudí a ďalších päťdesiat tisíc bolo zranených. Mnoho z nich strelami a granátmy, vystrelenými zo stanovíšť srbských síl práve na hore Zlatisté.

Preto je pre mnoho Sarajevanou šokom a provokáciou, že by na miestach, kde stáli srbské delá a tanky, mal byť vztýčený dvadsať šesť metrov vysoký zlatý pravoslávny kríž ako pamätník šiestich tisíc bosnianskych Srbov, ktorí počas bojov o Sarajevo zahynuli, mnohí z nich v bosnianskych táboroch.

Branislav Dukić, šéf Zväzu väzňov zajateckých táborov, oznámil, že jeho organizácia, ktorá združuje srbských zajatcov, už boli držaní v táboroch moslimsko – chorvátskych síl, už má všetky povolenia k stavbe. DUKIĆ dodal, že už v lete tohto roka bude pamätník, ktorý bude vidieť zo všetkých miest Sarajeva, vztýčený. „Na pamätnom kríži budú mená 6 600 Srbov, ktorí zahynuli pri 1 425 dní trvajúcich bojoch o Sarajevo,“ uviedol Dukič.