Býval v garsónke a jazdil autobusom. Po smrti nechal charite milióny

974

Muž, ktorý býval v jednoizbovom byte a v obchodoch vyhľadával akčné ponuky, totiž odkázal charite 187,6 miliónov dolárov.

Jack MacDonald, ktorý zomrel vo veku 98 rokov, odkázal v závete svoje bohatstvo detskej nemocnici v nemocnici v Seattli, právnickej fakulte Washingtonskej univerzity a Armáde spásy.

O tom, že je milionar, okrem jeho najbližšej rodiny takmer nikto nevedel, píše server ABC News

„Naša rodina žila s týmto tajomstvom takmer štyridsať rokov. Všetci sme žasli, že aj napriek jeho veľkému bohatstvu, chce žiť prostý život a vystupuje tak skromne,“ uviedla MacDonaldová nevlastná dcéra Regen Dennisova. „V mnohých ohľadoch bol podivínský a výstredný. Vždy zostával verný svojim presvedčeniam a s bohatstvom sa snažil robiť dobré skutky,“ dodala.

Počas druhej svetovej vojny slúžil MacDonald v Južnom Pacifiku. Po vojne začal pracovať ako právnik a zastupoval väčšinou vojnových veteránov.

Zároveň sa desiatky rokov neúnavne zaoberal sledovaniu burzy a investovaním peňazí, ktoré zdedil po svojich rodičoch.

Tajomný dobrodinec MacDonald nemal žiadne vlastné deti a jeho žena, ktorú si vzal v roku 1971, zomrela pred štrnástimi rokmi.

Riaditeľ detskej nemocnice v Seattli Doug Picha, ktorý sa s ním poznal tridsať rokov, uviedol, že MacDonnald žil v prostom jednoizbovom byte a svoje bohatstvo skrýval. „Bol veľmi úsporný, jedlo nakupoval za kupóny a občas nosil aj potrhanú košeľu,“ povedal Picha.

MacDonnald obchádzal pravidelne niekoľko obchodov s potravinami, kde vyhľadával akčné ponuky. Raz v zľave nakúpil také množstvo krabíc mrazeného pomarančového džúsu, že musel zohnať ďalšiu mrazničku, aby ich mal, kde uložiť, spomína Picha.

Bol vraj hrdý, že peniaze, ktoré zdedil po rodičoch, a rozmnožil na burze, môže použiť z charitatívnych dôvodov.

Organizácie, ktorým daroval svoje miliony, MacDonnald nevolil náhodne. Detskú nemocnicu v Seattli si vybral, pretože tam pracovala jeho matka. Na právnickej fakulte Washingtonskej univerzity zase sám študoval.