Koniec lúpanie banánov. V Japonsku vyvinuli druh s jedlou šupkou

1754

Vedci z japonského mesta Okajama uznali, že banány s jedlou šupkou sú presne tým pravým, čo svet momentálne potrebuje. Pomocou pravekých podmienok vyvinuli druh Mongee.

Revolučný banán vyvinuli vedci na D&T farme v Okajame. Použili na to metódu takzvaného „Prebudenia zmrazením a rozmrazením“.

Sadenice tropického ovocia najprv zmrazili na teplotu -60°C. Keď sa začali roztápať, znova ich zasadili. Týmto spôsobom aktivovali DNA, ktoré pred 20 tisíc rokmi, na konci doby ľadovej, umožňovala rastlinám vyvíjať sa v chladnom klímy. Praveké podmienky takisto urýchlili celý vývoj. Zatiaľ čo bežné banány rastú až dva roky, upravenému Mongee („úžasný“) banánu to trvalo iba štyri mesiace.

Ako plodina chutí? Podľa prvých testujúcich je nový druh ďaleko sladší ako klasický banán. Rozbory ukázali, že obsahuje o šesť gramov viac cukru. Pozoruhodnou je tiež výrazná aróma a chuť pripomínajúca ananás. Samotná šupka je tenšia, vďaka čomu sa ľahko rozkusava. Chutí síce horkasto, ale všetko vyvažuje sladká dužina. Aby ju však stravník mohol zjesť, musí byť ovocie perfektne zrelé.

Aj keď sa vynález japonských vedcov na prvý pohľad javí ako výstrelok 21. storočia, banány s jedlou šupkou majú hlavne svoj zdravotný význam. Banánová šupka obsahuje vitamín B6, horčík a menej známejšiu aminokyselinu tryptofán, ktorá sa v krvnom obehu mení na sérotonín. Vo svojej štúdii bádatelia ďalej uvádzaju prospešné účinky na zväčšenú prostatu. Takto upravené ovocie navyše vďaka pestovaniu v chladnejších podmienkach nepotrebuje chemický postrek proti hmyzu.

U nás si na Mongee ale zatiaľ musíte nechať zájsť chuť. Nový druh vstúpil na trh v novembri minulého roka a k dostaniu je iba v špecializovanej predajni v Okajame. Navyše nejde o žiadnu masovú výrobu; farmári produkujú len desať banánov týždenne. A ako už asi tušíte, lacná záležitosť to rozhodne nebude. Jeden kúsok vás príde na 648 jenov, teda v prepočte na našu menu cca 5 eur.