Naši predkovia dodržovali pôstne dni a my sa ich príkladom môžeme inšpirovať. Nemusí to byť drastický pôst, ale jedno až dvojtýždenná očistná kúra, ktorá organizmus prečistí a zároveň zachová prísun všetkých potrebných živín. Ako také odľahčovacie dni vyzerajú?
Tajomstvo očistnej kúry spočíva v tom, že sa telu dodáva len zelenina a ovocie a dostatok tekutín. No pozor, chorí a ľudia so zdravotnými problémami by na ne mali zabudnúť!

1. DEŇ

Iba zeleninové pokrmy, najvhodnejšia je samozrejme surová zelenina, najlepšie vo forme šalátu doplneného kvalitným rastlinným olejom /napríklad olivovým/. Celkové množstvo zeleniny by sa malo pohybovať v rozmedzí 1-1,5 kg rozdeleného do najmenej piatich denných dávok.

kukuruza_1506kb5

2. DEŇ

Len ovocie. Jeho denná dávka je obdobná ako u zeleniny. Je lepšie vyberať z viac druhov ovocia, a to s nižším obsahom sacharidov. Veľmi vhodný je ananás /pre vysoký podiel vlákniny/, ďalej napríklad grapefruit, jablká, mango. Menej vhodné sú hrušky, hrozno alebo banán, pretože patria medzi najsladšie druhy ovocia.

shutterstock_2310924ovocie

OD 3. DŇA

Postupne zaraďovať i ostatné potraviny. Napríklad zemiaky, ovšem najlepšie varené v šupke, aby si zachovali viac nutričných živín. Doplniť môžeme zeleninou dusenou na rastlinnom tuku /ideálne pre získanie vitamínov rozpustných v tukoch/, vhodná je kyslá kapusta, ktorá navyše poskytne telu väčšie množstvo vitamínu C. Ďalej prichádza na rad celozrnné pečivo, cestoviny, ryža, opäť v kombinácii so zeleninou či ovocím. Pravidlom je každý deň pridávať iba jednu potravinu.

OD 5. DŇA

Zaraďovať živočíšne bielkoviny vo forme nízkotučných syrov, jogurtov /najlepšie bielych/ a tvarohu.

CIMG1638

OD 7. DŇA

Pridať biele mäso – rybu, kuracie, králičie, morčacie. Mäso je najlepšie upravovať dusením, varením alebo opečením na sucho. Úplne nevhodné je smaženie alebo pečenie na tuku.

Tento týždenný postup možno náväzne buď zopakovať alebo si ho rozložiť napríklad do štrnástich dní tak, že sa každé odporučenie dodrží dva dni namiesto jedného.

Vaša Eva