8000 ľudí spoluvlastní zámok z 13. storočia, zachránili ho pred skazou

1193

Zámok month-Chandeniers bol na pokraji totálnej deštrukcie, než sa jeho osud dostal do rúk tisícov ľudí z celého sveta, ktorí sa rozhodli architektonickú pamiatku opraviť. Teraz sú všetci jeho spolumajiteľmi.

Zámok bol postavený v 13. storočí, neskôr bol prestavaný a rozšírený na takmer dvojnásobnú veľkosť Normanmi z Britských ostrovov. Za Francúzskej revolúcie bol zámok, ako sídlo šľachty, vyrabovaný a takmer zničený. Aby toho nebolo málo, v roku 1932 ho dokonca zachvátil požiar, takže stavba skoro celá ľahla popolom.

Našťastie sa našlo dostatok ľudí, ktorým osud zámku nebol ľahostajný a rozhodli sa ho zachrániť. Na 8000 ľudí sa zložilo a vybralo medzi sebou finančné prostriedky vo výške 600 000 dolárov. Týmito prostriedkami pokryli náklady nielen na opravu zámku, ale aj na jeho kúpu. Teraz má teda táto nehnuteľnosť 8000 vlastníkov.

Celý projekt odštartoval na webovej stránke Dartagnans, ktorá sa zameriava na vyberanie finančných prostriedkov na záchranu najrôznejších pamiatok. Na tento konkrétny projekt neprispeli zďaleka len Francúzi, ale aj ľudia z ďalších 45 krajín sveta. Avšak to neznamená, že sa ktokoľvek z nich teraz môže zbaliť a vydať sa stráviť dovolenku na zámku. Rekonštrukcia stále prebieha a mala by byť hotová tento rok. Až potom budú môcť títo donatori ako prvý zreštaurovaný zámok prednostne navštíviť.