V Dubaji pustili Nórku, ktorú za ohlásenie znásilnenie poslali za mreže

1169

Namiesto obvyklého scenára ju však obvinili z nemanželského styku a odsúdili k 16 mesiacom väzenia. Teraz dostala milosť a môže Dubaj opustiť.

Zneužitie s nečakaným pokračovaním sa malo odohrať počas marcovej noci. Keď ale 24-ročná Marte všetko oznámila na polícii, nestačila sa čudovať následkom. O niekoľko dní neskôr si totiž od dubajského prokurátora vypočula obvinenie z nemanželského sexu, konzumácia alkoholu a krivej výpovede.

Paradoxné na celom prípade je, že násilníka odsúdila dubajská justície len k 13 mesiacom väzenia. Po celú dobu prípadu sa o priebeh zaujímali rozličné organizácie na ochranu ľudských práv a predovšetkým nórska vláda, ktorá v čase súdneho pojednávania Dalelvové poskytla ubytovanie v Nórskom centre Seamans v Dubaji.

Talianska pornostar: Strauss-Kahn je slušný človek, a nie násilník

„Pani Dalelvová už dostala svoj pas späť a krajinu môže kedykoľvek opustiť,“ potvrdil britskej televízii BBC nórsky predstaviteľ a dodal, že Marte do Nórska odletí v najbližších dňoch. „Veľmi sa jej uľavilo a vyzerá šťastne,“ povedal televízii jeden z pracovníkov nórskeho centra, kde Dalelvová zdržiavala.

Nadšenie neskrýval ani nórsky minister zahraničia Espen Barth Eide: „Marte je voľná! Vďaka všetkým, ktorí priložili ruku k dielu,“ napísal na Twitteri.

Dôvody vedúce dubajskú justícii k zmene rozhodnutia sú nejasné. Nórska vláda však uviedla, že bola od začiatku súdneho pojednávania s miestnymi úradmi v úzkom kontakte. Svoju rolu pravdepodobne zohrala tiež rozsiahla medializácia celej kauzy.

V Nemecku náhodou stretla na ulici islamistu, ktorý ju v Mosule pravidelne znásilňoval

Do podobnej situácie sa však môže dostať akákoľvek turistka, ktorá by sa v Spojených arabských emirátoch odhodlala ohlásiť sexuálne zneužitie. Podľa platných zákonov totiž môže byť za znásilnenie odsúdený len ten, kto sa k činu sám prizná, alebo koho usvedčia aspoň štyria dospelí muži.

„Podobné pravidlá tak logicky znemožňujú dosiahnuť v prípadoch sexuálneho násilia spravodlivosti,“ povedal nemenovaný zástupca londýnskeho Centra pre ľudské práva.