Kim poslal do vesmíru dva objekty, raketa by doletela až do Washingtonu

1029

    Použitá raketa Gwangmyeongseong-4 sa konštrukčne podobá tej, ktorá bola použitá v decembri 2012. Vtedy vyniesla raketa Unha-3 zo základne Sohe na severozápade KĽDR na obežnú dráhu údajne pozorovaciu družicu, ktorá oblieta zemeguľu raz za 95 minút. Ani u tohto 100kilogramového objekte ale nebol nikdy zaznamenaný žiadny signál, hoci KĽDR tvrdí, že nesie kamery a urobené snímky posiela späť na Zem.

    Podľa amerických odborníkov potrvá ešte niekoľko dní, než sa podarí stanoviť, či sa satelity na obežnej dráhe udržia a nezačnú padať späť do atmosféry. Tiež bude možné zhodnotiť, či vysielajú signál, uviedla agentúra Reuters.

    Odborníci z Južnej Kórey varujú, že na poslednom raketovom teste je dobre viditeľný technologický pokrok severokórejských konštruktérov. Predchádzajúci model rakety Unha-3 mal dolet asi desať tisíc kilometrov a bol schopný zasiahnuť západné pobrežie Spojených štátov. Posledná verzia rakety však má podľa odhadov dolet až trinásť tisíc kilometrov a unesie až 500 kilogramov nákladu. Teoreticky tak môže byť nosičom pre jadrovú nálož, píše server The Korea Herald.