Thajsko: Demonštranti stále nereagovali na premiérove návrhy

745

Členovia tzv. červených košieľ, ktorí pochádzajú z chudobných dedinských a mestských oblastí, neprišli v nedeľu so žiadnymi návrhmi a zrušili tlačovú konferenciu po tom, ako sa ich slabo organizované vedenie nevedelo dohodnúť na spoločnom postupe. 
      Nie je jasné, ako sa Vedžadživa zachová, ak nedostane žiadnu odpoveď ani dnes. Úrady stále riešia problémy s vytlačením tisícov protestujúcich z opevneného tábora rozkladajúceho sa na troch štvorcových kilometroch luxusnej nákupnej zóny v centre Bangkoku. 
      Thajský premiér nemusí do konca roku 2011 vypísať voľby, avšak v záujme ukončenia krízy, počas ktorej doteraz zomrelo 29 ľudí a viac ako tisíc bolo zranených, navrhol, aby sa konali predčasne 14. novembra. 
      Počas nedeľného televízneho prenosu premiér zopakoval svoj záväzok, no vyhlásil, že „všetky strany musia spolupracovať a musí sa skončiť násilie. Ak sa nám to podarí, budú voľby. Ak nie, nebudú.“
      Červené košele od Vedžadživu požadujú presný dátum rozpustenia parlamentu a právo vyjadriť sa k akýmkoľvek zmenám v ústave. Taktiež žiadajú vyšetrenie udalostí z 10. apríla, kedy vojenský pokus zastaviť protesty viedol k smrti 25 ľudí.