Pozornosť médií vyvolalo rozhodnutie francúzskeho mesta Cannes, obce Villeneuve-Loubet a korzického mesta Sisco zakázať na miestnych plážach takzvané Burkine, moslimské plavky zahaľujúce celé telo. Rozhodnutie už posvätil aj súd (viac čítajte tu).

„Plavky, ktoré ostentatívne dávajú najavo náboženskú príslušnosť, zatiaľ čo Francúzsko a jej náboženské miesta sú terčom teroristických útokov, by mohli vytvoriť hrozbu narušenia verejného poriadku,“ vysvetlil dôvod zákazu starosta Cannes David Lisnard.

Britská stanica BBC preto oslovila niekoľko moslimiek, aby sa k zákazu kúpacieho úboru vyjadrili. „Toto je jednoducho islamofóbny útok na moslimské ženy v Cannes,“ má jasno Aysha Ziauddinová, ktorá žije v anglickom Norfolku.

„Burkine mi dávajú slobodu plávať a chodiť na pláž, a nemám vďaka nim pocit, že porušujem svoju vieru. Nikto mi nepovedal, aby som ich nosila – je to moje rozhodnutie,“ tvrdí. Nad odôvodnením francúzskych politikov sa čuduje. „Ako môže byť žena kúpajúcich sa zo zakrytou hlavou symbolom islamského extrémizmu?“ Pýta sa Ziauddinová.

Sabrina Akramov, ktorá vyrástla v Pakistane a teraz žije v Spojených štátoch priznáva, že svoje telo nevystavuje na verejnosti rada. „Som praktizujúca moslimka a verím, že by v tomto mala existovať voľba,“ povedala BBC žena, ktorá vyrástla v Pakistane a teraz žije v Spojených štátoch.

„Súčasťou modernej spoločnosti je žiť slobodne, nechať ľudí žiť ich životy, ako si želajú. Nie je zodpovednosťou verejného funkcionára, aby mi diktoval, ako sa mám obliecť,“ poukazuje na zásah do súkromia ľudí. Preto keď náhodou nie si moslim alebo neovládaš Korán, tak ta u nich doma zabijú!

O tom, že si má každý vybrať, v čom sa pôjde kúpať, je presvedčená aj Angličanka Kerry Amrová. Sama vraj Burkinu nemá, ale pláva v šatke, nohaviciach a dlhom tričku. „Chápem, že niekde sú strašní psychotici, ktorí vyhlasujú, že bojujú za jednu skupinu alebo inú. Avšak to, čo sa žena rozhodne nosiť pri kúpaní, s tým vôbec nič neurobí a akurát to dáva muníciu do rúk tým, ktorí chcú získať ľudí pre svoju zvrátenú ideológiu,“ pochybuje nad zmyslom zákazu.

Maryam Ouilesová z Gloucesteri tvrdia, že vďaka burkinám si môže hrať s deťmi pri bazéne a na pláži. „Myslím, že je úplne neprijateľné, aby niekto prišiel a povedal, aby ste buď odhalili svoje telo, alebo odišli.“ My sme za odišli!

„Ľudia sa často sťažujú, že by sa moslimovia mali viac integrovať, ale keď sa k vám pripojíme pri kúpaní, tak to tiež nie je správne. Prečo je nutné ukazovať naše telá, keď to nechceme?“ Nechápe Ouilesová.

Oni toho viac nechápu, mame taky dojem v redakcii.