Pri japonskej dedine sa objavili tri lode, v jednej boli mŕtvoly

1426

Desivý prípad sa stal v roku 2015 vo vodách pri japonskej rybárskej dedine Monzen. Ľudia tam jedného dňa našli na pobreží tri malé plavidlá. Na palube nebol nikto. Avšak v podpalubí sa našli mŕtvoly.

Lode uviazli na plytčine pri útesov Tójinbó, ktoré majú samy o sebe pečať zlej povesti, pretože na nich končí život každoročne niekoľko samovrahov. Pobrežná stráž dostala hlásenie od jednej lode, že vidí opustenú loď zamotanú do lana kotviacej bóje. Čoskoro prišlo hlásenie o ďalších dvoch opustených plavidlách, lode zjavne patrili k sebe.

Členovia pobrežnej stráže vstúpili na palubu jednej z nich. Na palube nikto nebol, v podpalubí však našli tri mŕtve telá. Celkovo bolo na všetkých troch lodiach nájdených 10 mŕtvol v značnom štádiu rozkladu.

Úrady sa začali prípadom zaoberať. Najprv bolo potrebné zistiť identitu lodí. Tie boli zjavne kórejské, podľa všetkého pochádzali zo Severnej Kórey. Na jednej z nich bol znak kórejskej armády, na palube bol nájdený tiež balík severokórejských cigariet. Čo ale bolo príčinou smrti a čo vlastne lode tak ďaleko robili?

Prvé odhady hovorili o tom, že by mohlo ísť o severokórejkých zbehov z radov severokórejského námorníctva. Avšak to sa nezdalo ako príliš pravdepodobné. Ťažko by sa zbehnutia dopustili tri posádky lodí súčasne. Navyše mohli celkom jednoducho doplávať do Južnej Kórey a nemuseli plaviť až do Japonska.

Cestujúci zmiznutého letu MH370 boli rozpredaní na orgány! Tvrdí investigatívna novinárka

Namiesto toho sa ukázala ako pravdepodobnejšia iná teória. Severná Kórea je krajinou hladu, a aj armáda a námorníctvo sa v rámci vojenskej služby venuje poľnohospodárstvu a rybolovu. Kým vojaci väčšinu roka pracujú na poliach ako normálny roľníci, námorníci zasa rybárčia. Vojenské plavidlá boli ale na rybárčenie úplne nevhodné, navyše vojaci neboli žiadni skúsení rybári. Jeden z Japoncov z dediny po prehliadke plavidla povedal, že „takto rybárčí iba úplný idiot“.

Vojaci zrejme boli prinútení vyplávať na more a uloviť určený počet rýb. Nemali k tomu ale žiadne poriadne vybavenie, rybárčiť navyše nevedeli. Vrátiť sa s prázdnou ale znamenalo problémy, vojenský súd a možno aj väzenie. Posádky preto plávali stále ďalej v snahe chytiť nejaké ryby, zatiaľ čo sami námorníci nemali čo jesť. Nakoniec zrejme zomreli hladom a vyčerpaním uprostred mora a prúdy ich potom zaniesli k japonským brehom. Túto záhadu sa teda nakoniec podarilo objasniť, aj keď Severná Kórea pochopiteľne nič z toho nepriznala a o tela vojakov sa neprihlásila.

Severná Kórea splnila Američanovi túžbu "zažiť väzenský život" odsúdila ho na šesť rokov

Podobné prípady sa dejú pomerne často a pri japonskom pobreží sa často objavujú severokórejské „lode duchov“. V roku 2017 to bolo podľa pobrežnej stráže vyše sto týchto plavidiel. Aj to ukazuje, v ako zlej situácii je severokórejské hospodárstvo.