Poľského kardinála potrestal Vatikán aj po smrti! Čelil obvineniu zo zneužívania

850

Vo veku 97 rokov zomrel poľský kardinál Henryk Gulbinowicz, ktorý čelil obvineniu zo sexuálneho zneužívania maloletých. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na poľskú rímskokatolícku cirkev. Vatikán na začiatku novembra oznámil, že vysoko postaveného hodnostára potrestal – v rámci postihu ho nenechá pochovať v katedrále.

V rozpore s katolíckou tradíciou bude mu odmietnutý pohreb v katedrále, ktorá bola jeho sídelným kostolom.

Bývalý Vratislavský arcibiskup ležal podľa informácií poľských médií už viac ako týždeň vo vážnom stave v nemocnici vo Vroclavi. Riaditeľ zdravotníckeho zariadenia Wojciech Witkiewicz povedal poľskému bulvárnemu listu Super Express, že príčinou smrti bolo respiračné a obehové zlyhanie, čo bol dôsledok zápalu pľúc.

Pápežská nunciatúra v Poľsku na začiatku novembra oznámila, že bývalý Vratislavský arcibiskup bol potrestaný na základe vyšetrovania „ohľadom kardinálovej minulosti“. Podrobnosti neuviedla, denník Gazeta Wyborcza však vlani zverejnil článok muža, ktorý Gulbinowicza obvinil zo sexuálneho zneužitia. Vec sa mala stať, keď bol autor textu v 90. rokoch neplnoletým študentom kňazského seminára.

Prípad sa dostal do rúk prokuratúry, ktorá však nemohla začať stíhanie z dôvodu premlčania. Kardinálov právnik vtedy vyhlásil, že obvinenia sa nezakladajú na pravde.

Vatikán však Gulbinowiczovi zakázal slúžiť na verejnosti omše, nariadil mu prispieť do fondu na pomoc obetiam sexuálneho zneužívania a nunciatúra tiež uviedla, že mu v rozpore s katolíckou tradíciou bude odmietnutý pohreb v katedrále, ktorá bola jeho sídelným kostolom.

Bývalý kňaz a mníška Agáta týrali svoje deti! Zväzovali ich a mlátili tĺčikom na mäso

Gulbinowicz bol jedným z niekoľkých poľských duchovných, ktorí sú zapletení do škandálov so sexuálnym zneužívaním. Vatikán nedávno nariadil vyšetrovanie bývalého Gdansku arcibiskupa pre podozrenie, že svojou nečinnosťou kryl nahlásené prípady sexuálneho zneužívania.

Obľúbený kňaz čelí trestnému stíhaniu kvôli drogám. Farníci ho bránia, „nikdy sme nemali tak skvelého farára“

Pápež František v októbri prijal rezignáciu poľského biskupa Edwarda Janiak takisto kvôli údajnému krytie zneužívania zo strany kňazov. Katolícka cirkev v Poľsku, odkiaľ pochádzal niekdajší pápež Ján Pavol II., zostáva veľmi vplyvná a mocná.