Bývalý veliteľ jednej jednotky ruských žoldnierov z Wagnerovej (v ruskom prepise Vagnerovej) skupiny Andrej Medvedev dezertoval z bojiska a utiekol do Nórska, kde požiadal o politický azyl, uviedla ruská redakcia BBC s odvolaním sa na mimovládnu organizáciu pre ochranu ľudských práv Gulagu.net

Tá tiež zverejnila zvukovú nahrávku, v ktorej Medvedev poznamenal, že sa musel dostať pred pohraničné zátarasy a ostnatý drôt a že po ňom ruskí pohraničníci strieľali. Bojí sa o život, pretože po ňom pátrajú ako ruské úrady, tak bývalí spolubojovníci z Wagnerovej skupiny. Obáva sa, že by mohol skončiť ako iný zbeh Jevgenij Nužin, muž tiež dezertoval, Wagnerovci ho dopadli a ubili na smrť kladivom, celé si to navyše natočili na svoje mobily.

Kto sú Putinovi nebezpeční vrahovia, Wagnerovci? Tajná légia Kremľa išla po Zelenskom

„Poslali nás na front bojovať ako potravu pre delá,“ zveril sa v rozhovore so šéfom organizácie Gulagu.net Vladimirom Osečkinom. Medvedev prekročil hranice neďaleko ruského mesta Nikel, potom zavolal Osečkinovi. Výpoveď sa zhoduje so záznamami finnmarkskej polície, podľa ktorých strážnici vykonali „nedramatické“ zatknutie muža na nórskej strane Pasviku. Zadržaný prekročil rusko-nórsku hranicu v piatok 13. januára, o 1:58 ráno tamojšieho času, stojí v zápisnici.

O zadržaní muža, ktorý nelegálne prekročil nórsku hranicu, informoval s odvolaním sa na políciu nórsku tlač. „Zatiaľ sa jedná o lokálne vyšetrovanie,“ odhalil pre stanicu CNN bývalý nórsky novinár Eirik Veum. „Informácie ale dostali bezpečnostné zložky a tajné služby, ktoré budú vyšetrovanie sledovať,“ dodal.

Čečenci ako Putinov tromf. Obávaní Kadyrovci sú súčasťou krvavého plánu, čakajú na ne guľky pomazané bravčovou masťou

 Utiecť skúšal už  skôr 

Medvedev predtým tvrdil, že bol svedkom, ako žoldnieri bez súdu zabíjajú svojich kolegov, ktorí počas boja odmietli splniť rozkazy. Vyhlásil tiež, že je pripravený svedčiť pred medzinárodným súdom. Medvedev vysvetlil, že po prekročení hranice došiel k prvému domu, ktorý videl, a lámanou angličtinou vysvetlil svoju situáciu. „Hovoril som s miestnou ženou a požiadal o pomoc,“ povedal v rozhovore s Osečkonom. Doplnil, že potom ho zastavili pohraničníci a polícia a odviedli na stanicu. „Vypočúvali ma a potom ma obvinili z nelegálneho prekročenia hranice. Vysvetlil som im, prečo som to urobil. Je to zázrak, že som sa sem dostal,“ vyhlásil. Nie je to prvýkrát, čo sa pokúsil dezertovať, už dvakrát sa skúsil dostať do Fínska, ale nevyšlo to, povedal reportérom CNN Osečkin.

Šéf Wagnerovcov Jevgenij Prigožin na svojom Telegrame v pondelok potvrdil, že Medvedev slúžil v jeho žoldnierskej skupine. „Mal by byť súdený za pokus týrať väzňov,“ napísal na Telegrame. Medvedev popiera, že by sa pri svojom pôsobení na Ukrajine dopustil nejakého zločinu. Osečkin objasnil, že Medvedevovi pomáha od konca novembra.

Dvadsaťdvaročná znásilnená Karina si pred smrťou prešla hotovým peklom mučenia „Vytrhali jej aj nechty.“

„Andrej sa rozhodol opustiť Wagnerovu skupinu, odmietol obnoviť svoj kontrakt, keď k tomu došlo, zbili ho. Navyše sa dostal do záujmu ruských tajných služieb a obdobných oddielov Wagnerovcov. Bol v ohrození života,“ podotkol Osečkin.

„Nesnažíme sa ospravedlniť jeho činy v rámci Wagnerovej skupiny, malo by ale byť jasné, že sa ich rozhodol opustiť. Utiekol z teroristickej organizácie, ktorá zabíja Ukrajincov aj Rusov,“ zakončil Osečkin. BBC upozornila, že nemá možnosť Medvedevove tvrdenia overiť.

 Ruskí  dezertéri 

Gulagu.net vlani pomohol dostať sa z Ruska inému dezertérovi z ruskej armády, vtedy dvadsaťsedemročnému Nikitovi Čibrinovi z 64. motostreleckej brigády, ktorá sa zúčastnila ruskej okupácie ukrajinského mesta Buča pri Kyjeve. V novembri o Čibrinovi napísal britský denník The Guardian, že požiadal o azyl v Španielsku a že je ochotný vypovedať na medzinárodnom súde o tom, čo na Ukrajine zažil.

Už sú známe tváre aj mená mäsiarov z Buče! Mučili, znásilňovali a zabíjali!

Ruské jednotky sa na jar stiahli od Kyjeva, ktorý sa im nepodarilo dobyť. Keď sa svet dozvedel o vojnových zverstvách, ktoré Moskva popiera, Putin vyznamenal 64. brigádu tým, že jej udelil čestný titul „gardová“.

Išlo vtedy o druhý známy prípad ruského vojaka, ktorý po zapojení do vojny proti Ukrajine utiekol z Ruska. Vlani v auguste Pavol Filaťjev, ktorý slúžil u výsadkárov, požiadal o politický azyl vo Francúzsku. Obáva sa, že vo vlasti by ho prísne potrestali za to, že na sociálnej sieti zverejnil 140 strán textu, v ktorom rekapituloval svoje vojnové zážitky a popísal problémy ohrozujúce fungovanie ruskej armády.