AGRO: Simon rieši budúcnosť bryndze v SR, rokoval s chovateľmi oviec

556

Dnes sa na pôde ministerstva stretol so zástupcami Zväzu chovateľov oviec a kôz (ZChOK) na Slovensku.
„Dohodli sme sa, že budeme konštruktívni a budeme hľadať riešenie,“ uviedol Simon na brífingu po stretnutí. Prisľúbil, že približne do 14 dní rezort pôdohospodárstva zorganizuje stretnutie s výrobcami bryndze na Slovensku.
Snahu o hľadanie riešení v otázke bryndze s rezortom pôdohospodárstva potvrdil po rokovaní so Simonom aj podpredseda ZChOK Eduard Janíček. „Hľadali sme riešenie zo situácie, ktorá jestvuje u ovčej bryndze respektíve u bryndze ako takej. Nenašli sme zhodné riešenia, hľadáme nejaký kompromis, aby bryndza zostala v povedomí nášho konzumenta,“ dodal.
Simon 20. apríla 2011 vyhlásil, že je zástancom zachovania ovčiarstva na Slovensku. Navrhuje preto každému, kto spracováva ovčiu hrudku, aby produkoval „Slovenskú bryndzu“. „Tú môže produkovať každý len za podmienky, že obsahuje minimálne 50 % ovčej hrudky. Produkt, ktorý obsahuje menej ako 50 % ovčej hrudky, navrhuje označovať Simon len slovom „Bryndza“. Zdôraznil, že chce zároveň zaviesť legislatívnu povinnosť pre každého dovozcu bryndze do SR vyznačovať na spotrebiteľskom obale percento ovčej hrudky nachádzajúcej sa v tej-ktorej bryndzi.
Potravinový kódex platí len pre slovenských výrobcov. Ak niekto vyrobí bryndzu s nižším podielom ovčej hrudky v Poľsku, môže to doviezť na Slovensko a predávať. Ak slovenský výrobca nedá do bryndze najmenej 50 % ovčej hrudky, sme povinní ho postihovať,“ zdôraznil 19. apríla 2011 Simon s tým, že ministerstvo zmení Potravinový kódex a každý výrobca bude musieť výrazne vyznačiť podiel ovčej hrudky. Snaha o záchranu pravej bryndze bola hlavným dôvodom mimoriadneho zasadnutia predstavenstva a dozornej rady Cechu bryndziarov Slovenska v Považskej Bystrici, ktoré sa konalo 19. apríla 2011.